Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού. Πότε πρέπει να πάει το παιδί στον οφθαλμίατρο;

Η  οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού. Πότε πρέπει να πάει  το παιδί στον οφθαλμίατρο;


 Ο παιδικός οφθαλμός βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη από την γέννηση μέχρι και περίπου την ηλικία των 9 ετών. Στην περίοδο αυτή ο οφθαλμός του παιδιού είναι ευάλωτος σε αναπτυξιακές ανωμαλίες.  Οι  οφθαλμίατροι τονίζουν πως όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας (4 έως 6 ετών) χρειάζεται να υποβάλλονται σε προληπτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις!

Ο  γιατρός  από την  έγκαιρη οφθαλμολογική εξέταση  μπορεί να διαγνώσει κάποιες οφθαλμολογικές παθήσεις που  μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα, αν διαγνωστούν στην προσχολική ηλικία. Αντίθετα δε, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όρασης και να είναι απολύτως αναγκαίο το παιδί να φορέσει γυαλιά. Οι ειδικοί τονίζουν πως  η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτό χρειάζεται να γίνει κανόνας για όλους τους γονείς.


 Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού γίνεται στο μαιευτήριο, λίγες ώρες μετά τη γέννησή του.Όταν το παιδί συμπληρώσει τα τέσσερα χρόνια και μέχρι να πάει στο σχολείο ακολουθεί η επόμενη προληπτική εξέταση των οφθαλμών. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι συνεργάσιμο, οπότε  πραγματοποιείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.



Επίσης, γίνεται έλεγχος για την πιθανότητα  ύπαρξης στραβισμού, ο οποίος μπορεί να μην έχει γίνει αντιληπτός από τον παιδίατρο ή τους γονείς. Πραγματοποιείται η πρώτη σκιασκοπία, μια απλή και ανώδυνη εξέταση, με την οποία θα διαπιστώνεται,  αν το παιδί πάσχει από κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Σε περίπτωση ύπαρξης διαθλαστικής ανωμαλίας, (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) το παιδί χρειάζεται  να φορέσει γυαλιά για να βλέπει καλά, καθώς επίσης  και για  να αποφύγει την ανάπτυξη της αμβλυωπίας το γνωστό «τεμπέλιασμα του ματιού».
Ο στραβισμός  είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία οι οφθαλμοί δεν είναι στην ευθεία. Ο ένας οφθαλμός βλέπει ίσια, ενώ ο άλλος στρέφεται προς μια άλλη κατεύθυνση. Οι μισοί στραβισμοί είναι εκ γενετής και αντιμετωπίζονται έγκαιρα πριν από την ηλικία των 2 ετών. Οι άλλοι μισοί, όμως, εμφανίζονται στη σχολική ηλικία. Μερικοί στραβισμοί χρειάζονται γυαλιά, άλλοι χειρουργική διόρθωση και μερικοί και τα δύο. Ακόμα και αν οι γονείς υποψιάζονται την ύπαρξη στραβισμού είναι απαραίτητη η εξέταση από οφθαλμίατρο. Η έγκαιρη διόρθωση του στραβισμού είναι αναγκαία για αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο οφθαλμών και αποφυγή αμβλυωπίας του οφθαλμού που στραβίζει περισσότερο. Επιπλέον, η διόρθωση του στραβισμού αποκαθιστά την αισθητική εμφάνιση του παιδιού και αποφεύγονται τυχόν ψυχολογικές επιπτώσεις.
Η αμβλυωπία («τεμπέλικο μάτι») είναι συνήθως αποτέλεσμα οφθαλμολογικών προβλημάτων.  Η αντιμετώπισή της συνίσταται στη χορήγηση γυαλιών για τα διαθλαστικά σφάλματα και διόρθωση του στραβισμού. Επιπλέον καλύπτεται ο υγιής οφθαλμός μερικές ώρες τη μέρα (συνήθως μετά το σχολείο) για να ενισχυθεί η όραση του οφθαλμού που έχει «τεμπελιάσει». Η θεραπεία αυτή της αμβλυωπίας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 9 ετών, πέραν της οποίας είναι αδύνατον να βελτιώσουμε την όραση.


Είναι σημαντικό οι γονείς να ζητούν άμεση εκτίμηση από οφθαλμίατρο,  αν το παιδί φαίνεται πως δεν βλέπει καλά ή  παρουσιάζει στραβισμό. Είναι δυνατόν, με τη σωστή διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, να αποφευχθούν τα περισσότερα προβλήματα όρασης της παιδικής ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου