Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δραστηριότητες για το σπίτι που ενθουσιάζουν τα παιδιά

Δραστηριότητες για το σπίτι που ενθουσιάζουν τα παιδιά
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι επιλογές που έχουμε για εξόδους με τα παιδιά είναι περιορισμένες,  γιατί οι καιρικές συνθήκες κάθε φορά δεν το επιτρέπουν είτε γιατί βρέχει, είτε γιατί το κρύο μπορεί να είναι τσουχτερό και να μην μπορούν τα παιδιά να βρίσκονται για ώρα σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά νιώθουν πως περιορίζονται ,όταν βρίσκονται αρκετές ώρες στον ίδιο χώρο, ιδιαίτερα στο σπίτι τους. Οι πολλές ώρες μέσα στο σπίτι τους δημιουργεί ανία  και ψάχνουν να βρουν τρόπους, ώστε να διοχετεύσουν κάπου την ενέργεια που έχουν, αλλά και να ασχοληθούν με κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο σπίτι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε πειθαρχημένα παιχνίδια (π.χ. ζωγραφική με μαρκαδόρους) και αδρανή (π.χ. ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση).

Εμείς σας προτείνουμε δημιουργικές ιδέες για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο με το παιδί σας, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν να είστε έξω. 


Μουσικές καρέκλες
Το μικρό παιδί θα ξετρελαθεί αν χορέψετε μαζί του, ακούγοντας κάθε είδος μουσικής. Τα γέλια και τα παλαμάκια θα σας επιβραβεύσουν για την ιδέα και το χρόνο που διαθέτετε! Βάλτε καρέκλες και χορέψτε γύρω από αυτές όση ώρα ακούγεται η μουσική. Ξαφνικά κλείστε τη μουσική και τρέξτε να προλάβετε να κάτσετε  στη θέση σας. Το παιχνίδι αυτό θα ενθουσιάσει το παιδί σας και θα διασκεδάσει τόσο το ίδιο όσο και εσάς.


Κρυφτό
Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ανάγκη για πολύπλοκα παιχνίδια γι' αυτό  μπορείτε να τους προτείνετε να παίξετε μαζί τους κρυφτό. Το σπίτι σας προσφέρεται με άπειρα σημεία. Αφήστε το παιδί  να ανακαλύψει όλες τις πιθανές κρυψώνες του σπιτιού. Αναζητήστε το και εκφράστε την έκπληξή σας  για το σημείο που βρήκε να κρυφτεί.


Μικροί μάγειρες
Ο χώρος της κουζίνας είναι δελεαστικός για τα μικρά παιδιά, καθώς υπάρχουν πολλά μικρά ή μεγάλα αντικείμενα που «απαγορεύεται» να χρησιμοποιήσουν. Δώστε στα παιδιά άδεια δοχεία που κουμπώνουν, που βιδώνουν, διαφορετικού μεγέθους, χρώματος, σχήματος και υλικού. Αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα, ιδιαίτερα της μικρότερης ηλικίας να εξασκηθούν. Μια εναλλακτική δράση στο χώρο της κουζίνας, αφορά κυρίως τις αισθήσεις. Όλοι μας έχουμε βαζάκια με μυρωδικά και καρυκεύματα. Δείτε,ακουμπήστε, γευθείτε, μυρίστε με τα παιδιά σας, όλα όσα βρίσκονται στα ντουλάπια σας και βοηθήστε να καταλάβουν τις διαφορές.Εάν έχετε χρόνο επιχειρήστε να φτιάξετε μια κρέμα ή ένα σάντουιτς και προτρέψτε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν όσο μπορούν.  


«Πλάθω κουλουράκια με τα δυο τα χεράκια…»
Η μαλακή υφή του ζυμαριού ενθουσιάζει τα παιδιά πάρα πολύ. Αναμείξτε νερό μια αλεύρι βάλτε λίγες  βανίλιες και βούτυρο για μυρωδιά και απολαύστε τις δημιουργίες με τα παιδιά σας. Το ζυμάρι είναι εύκολο να παρασκευαστεί και προσφέρεται για πολύωρη απασχόληση. Προκαλέστε τη φαντασία σας και δημιουργείστε μαζί με τα παιδιά σας. Θυμηθείτε! Τα έργα σας μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο!


 Ζωντανέψτε με φωνές τα παιχνίδια τους
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διασκεδάζουν με τις αφηγήσεις που ακούγονται πολλές και διαφορετικές φωνές. Για αυτό τον λόγο δώστε φωνή στα παιχνίδια και ξεκινήστε τις περιπέτειες. Ξαφνικά το φορτηγό μιλάει με το ασθενοφόρο, η τσαγιέρα με το φλιτζάνι και το παιδί σας δείχνει πρόθυμο να αφήσει την τηλεόραση και τις φωνές και να παίξει μαζί σας με τα παιχνίδια του και να έχει και το ίδιο τον δικό του ρόλο στο διαδραστικό παραμύθι σας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου