Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ιδέες για φιλανθρωπική δράση μαζί με τα παιδιά μας φέτος τα Χριστούγεννα

   Τα Χριστούγεννα πέρασαν, αλλά τα μηνύματα της παρακάτω ανάρτησης ισχύουν πάντα για μικρούς και μεγάλους

Ιδέες για φιλανθρωπική δράση μαζί με τα παιδιά μας φέτος τα Χριστούγεννα


Τα οφέλη της ενθάρρυνσης των παιδιών στην προσφορά και τη φιλανθρωπία είναι τεράστια, καθώς εκτός από την πραγματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν, η ίδια η πράξη του μοιράσματος δίνει στα παιδιά μια πανίσχυρη ώθηση στην αυτοπεποίθησή τους. Το κάθε  παιδί  μέσα από την προσφορά συνειδητοποιεί στην πράξη ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και πιο συγκεκριμένα των παιδιών, που είναι στην ίδια περίπου ηλικία με αυτό και μπορεί να γίνουν φίλοι του, των ηλικιωμένων ανθρώπων που είναι  όπως ο παππούς του ή η γιαγιά του ή των αγαπημένων και χαριτωμένων τετράποδων φίλων. 

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτής αγάπης και εμείς οι γονείς είναι ευκαιρία να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας. Οι εμπειρίες που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από τις φιλανθρωπικές δράσεις μαζί μας είναι πολύτιμες και  διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους. Εμείς σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για να  ενισχύσουμε το πνεύμα εθελοντισμού και φιλανθρωπίας στα παιδιά σας

Δωρίστε παλιά ρούχα και παιχνίδια του παιδιού σας
Ζητείστε από τα παιδιά να ξεχωρίσουν δώρα και παιχνίδια που δεν θέλουν πια. Για να δώσετε το «καλό» παράδειγμα στο παιδί σας, πρέπει να το ενθαρρύνετε να μαζέψει όσα ρούχα δε φοράει πια ή τα παλιά παιχνίδια, εξηγώντας του ότι θα δοθούν σε παιδάκια που τα έχουν ανάγκη.  Αφήστε το να επιλέξει από μόνο του τα ρούχα ή  τα παιχνίδια που θέλει να δωρίσει, ώστε να γίνει  το ίδιο το παιδί κομμάτι της φιλανθρωπίας . Μερικές επιλογές για να απευθυνθείτε και να προσφέρετε υλική βοήθεια μαζί με το παιδί σας  είναι το ΠΙΚΠΑ  Πεντέλης, το Κέντρων Βρεφών Μητέρα, το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, τα παιδικά χωριά SOS , το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Χαμόγελο του Παιδιού και  όπου αλλού εσείς επιθυμείτε.  Ό,τι κι αν επιλέξετε, κατά την επίσκεψή σας στο χώρο, πρέπει να είστε προσεκτική,  ώστε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι τα παιδιά που επισκέπτεστε δεν είναι αξιοθέατα και πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό και τρυφερότητα. Άλλωστε, το μήνυμα που θέλετε  να περάσουμε στα παιδιά σας είναι ακριβώς αυτό:  Η φιλανθρωπία δεν είναι, οίκτος. Είναι αγάπη.

Βοηθήστε μαζί τους  ηλικιωμένους της γειτονιάς
Όσο κι αν έχουμε αποξενωθεί στις πόλεις, όλοι γνωρίζουμε κάποιον ηλικιωμένο γείτονα. Με δική σας παρότρυνση τα παιδιά μπορούν να προσφερθούν να του κάνουν παρέα, να συζητήσουν μαζί του και να ακούσουν τι έχει να τους πει. Προσφερθείτε μαζί με το παιδί σας να κάνετε για λογαριασμό του ηλικιωμένου τα ψώνια από το supermarket, να βγάλετε  έξω τα σκουπίδια… και ό, τι άλλο μπορεί να  σας ζητήσει, ώστε να διευκολυνθεί.

Δημιουργήστε  το δικό σας bazaar
 Συνεννοηθείτε μαζί με τις μαμάδες των συμμαθητών του παιδιού σας να οργανώσετε ένα bazaar και τα έσοδά του να τα διαθέσετε για ένα καλό σκοπό.Τα παιδιά θα διασκεδάσουν αφάνταστα, εάν συνεργαστούν με συμμαθητές και φίλους και φτιάξουν το δικό τους bazaar. Ένας πάγκος στη γειτονιά ή ακόμη και στο σαλόνι του σπιτιού σας με χειροποίητα στολίδια, ζωγραφιές, κολάζ, γλυκά και ό, τι άλλο μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά με τη βοήθεια σας, είναι αρκετός και  οι καλεσμένοι  σας, που μπορεί να είναι οικογενειακοί φίλοι και συγγενείς σίγουρα θα σπεύσουν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Τα έσοδα θα έχετε ορίσει εκ των προτέρων ότι θα διατεθούν για κάποιο καλό σκοπό.

Γίνετε ανάδοχος παιδιού
Γίνετε ανάδοχος παιδιού με την Action Aid ή τη Unicef. Tο έργο που γίνεται είναι σημαντικό και το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Ειδικά για τα μοναχοπαίδια,η σχέση αναδοχής είναι μία μοναδική εμπειρία.

Κρατήστε συντροφιά σε μοναχικούς ανθρώπους
Στηρίξτε κάποιον που ξέρετε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών παλεύει με τη μοναξιά και τη μελαγχολία. Ένα παιδικό χαμόγελο και μια ζεστή καλημέρα μπορούν να κάνουν θαύματα. Πόσο μάλλον αν συνοδεύονται από λίγα λουλούδια, μερικά γλυκά ή μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που τα παιδιά ζωγράφισαν μόνα τους.

Προσφέρετε ο ένας στον άλλον
Φτιάξτε κουλουράκια ή ζωγραφίστε χριστουγεννιάτικες κάρτες μαζί με το παιδί σας για όλους όσους  το βοηθούν καθημερινα, όπως για τη δασκάλα στο σχολείο, τον οδηγό του σχολικού, την σχολική τροχονόμο. Ενημερωθείτε και επιλέξτε φέτος στις γιορτές να δωρίστε χειροποίητα δώρα που θα έχετε  φτιάξει μαζί με το παιδί σας. Γλαστράκια διακοσμημένα με χριστουγεννιάτικα στολίδια, καλαθάκια με ζαχαρωτά, αρωματικά κεριά διακοσμημένα με αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχετε.Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι ισχυρή διάθεση προσφοράς και φαντασία

 Υιοθετήστε ένα αδέσποτο κατοικίδιο
Εάν έχετε κήπο και το παιδί σας επιθυμεί να έχει ένα κατοικίδιο, τα Χριστούγεννα είναι μια καλή περίοδος για να υιοθετήστε ένα ζωάκι που ψάχνει σπίτι. Βέβαια για να προβείτε σε αυτή την ενέργεια θα πρέπει να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας σύμφωνα και να το έχετε σκεφτεί πολύ καλά. Όταν θα αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα, πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι είναι μία απόφαση με πολλές ευθύνες. Δεν επιτρέπεται και δεν αποτελεί και καλό μήνυμα προς το παιδί σας να αντιμετωπίσετε με επιπολαιότητα μια τέτοια επιλογή και να το μετανιώσετε μελλοντικά και να καταλήξει το κατοικίδιο ζωάκι σας να είναι αδέσποτο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου