Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων


Οι διακοπές των Χριστουγέννων δεν έρχονται μόνο να φέρουν χαρά και δώρα στα παιδιά και τις οικογένειές τους, επιφυλάσσουν και στιγμές αμηχανίας και άρνησης κατά την επιστροφή των μικρών μαθητών στο σχολείο… Αναμφισβήτητα το μικρό διάλειμμα των γιορτών, λειτουργεί ευεργετικά τόσο στη διάθεση με την οποία επιστρέφουν τα παιδιά στα θρανία, όσο και στις γενικές επιδόσεις τους.

Πριν τα Χριστούγεννα η περίοδος εισόδου και προσαρμογής του παιδιού στο σχολείο ή η καινούρια τάξη, είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες και κουραστικές καταστάσεις για το ίδιο αλλά και για την οικογένεια του. Τα νέα δεδομένα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει το κάθε παιδί είναι πολλά και έχουν δυσκολία ακόμα και για το πιο προετοιμασμένο για αυτές τις καταστάσεις.


Υπό αυτές τις συνθήκες, τα Χριστούγεννα έρχονται να δώσουν στιγμές ανεμελιάς σε μικρούς και μεγάλους για λίγο, να τους επιβραβεύσουν για την μέχρι τώρα προσπάθεια με ένα δώρο και να βάλουν υποθήκη για μια ανοδική συνέχεια στο σχολείο.


Μη φοβάστε ότι το παιδί σας έχει χαλαρώσει και θα του πάρει μεγάλο διάστημα να προσαρμοστεί στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι διακοπές έχουν λειτουργήσει ανανεωτικά στο παιδί σας και θα έχει περισσότερη όρεξη να πάει στο σχολείο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και μόνο στη σκέψη ότι αύριο ξεκινάει το σχολείο θα αρνείται να ξυπνήσει το επόμενο πρωί αρκετά νωρίς και να αποχωριστεί το ζεστό του πάπλωμα. Αυτό όμως μην σας ανησυχεί γιατί η άρνηση φτάνει μόνο στην ιδέα της αλλαγής του χαλαρού μέχρι τώρα προγράμματος.

- Εσείς υπενθυμίστε του τα ονόματα των συμμαθητών και τις διάφορες δραστηριότητες που έχει κάνει μέχρι τώρα και πείτε του πόσο θα χαρεί η δασκάλα που θα το συναντήσει.

- Κάντε μαζί του μια μικρή ανασκόπηση των γιορτινών ημερών και θυμίστε του ότι μπορεί να διηγηθεί τις ωραιότερες στιγμές των Χριστουγεννιάτικων διακοπών στους φίλους του αλλά και στη δασκάλα της τάξης.

- Ετοιμάστε την τσάντα που παίρνει στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο και διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη ημέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Διαλέξτε αγαπημένα του ρούχα ή κάποια μπλούζα ή φόρμα που του πήρατε για δώρο τα Χριστούγεννα.

- Μη ξεχάσετε να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι το απόγευμα μετά από την ολοκλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων θα είστε μαζί και θα περάσετε δημιουργικά το χρόνο, όπως θέλει το παιδί σας.

Σήμερα το απόγευμα φροντίστε να είστε μαζί με το παιδί σας την περισσότερη ώρα και δείξτε κατανόηση, εάν σας λέει και σας ξανά λέει ότι δεν επιθυμεί να πάει στο σχολείο. Εξηγείστε του το νόημα των διακοπών για τους μικρούς και για τους μεγάλους και καθησυχάστε το διαβεβαιώνοντας ότι οι ώρες παιχνιδιού και οι βόλτες στο πάρκο δε σταματούν επειδή ανοίγει το σχολείο.

Η ημέρα που το παιδί σας θα επιστρέψει στο σχολείο μετά τις διακοπές είναι πολύ πιθανό να μην προκαλέσει τόσο πολύ άγχος σε αυτό, όσο εσείς νομίζετε. Η γκρίνια και η μουρμούρα ίσως να ακολουθήσουν μετά από λίγες ημέρες αλλά εσείς φροντίστε να είστε ήρεμη και ψύχραιμη ώστε αύριο το πρωί που το ξυπνητήρι σας θα χτυπήσει πολύ πρωί να έχετε καλή διάθεση για την πρώτη ημέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου