Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Ένα θαύμα από τη μεγάλη Βρετανία

Για πολλούς αιώνες στη Μεγάλη Βρετανία γίνεται ένα θαύμα την ημέρα των Χριστουγέννων. Το θαύμα αυτό έχει χριστιανική βάση και συμβαίνει την ημέρα των Χριστουγέννων. Ας δούμε όμως την υπόθεση μέσα στο ιστορικό χριστιανικό της πλαίσιο.

Διάφορες διηγήσεις και θρύλοι αλλά και μνημεία ανασκαφικά δηλώνουν την ύπαρξη του χριστιανισμού στη Μεγάλη Βρετανία από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Λέγεται ότι ο χριστιανισμός διαδόθηκε εκεί (και) από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο. Πρώτος επίσκοπος των βρετανικών νήσων είναι ο Άγιος Απόστολος Αριστόβουλος. Ο Άγιος Αριστόβουλος ήταν ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους. Οι δύο Κύπριοι αδελφοί και απόστολοι, ο Αριστόβουλος και ο Βαρνάβας, ήταν συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Ο Αριστόβουλος ακολούθησε τον άγιο Απόστολο Παύλο διακονώντας τον και κηρύσσοντας το ευαγγέλιο του Χριστού σε διάφορους τόπους. Χειροτονήθηκε λοιπόν από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο επίσκοπος των Βρετανικών νήσων στην Αγγλία. Για την ιεραποστολή του Αποστόλου Παύλου στην Αγγλία έχουμε μαρτυρίες από τον Θεοδώρητο (393-460 μ.Χ.) και από τον άγιο Γκίλντα τον Σοφό (500-570 μ.Χ.). Έτσι λοιπόν τα Βρετανικά νησιά δέχθηκαν πολύ νωρίς το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Υπάρχει μία ευρύτατα διαδεδομένη και δημοφιλής μεσαιωνική παράδοση η οποία λέει ότι ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ήταν ο πρώτος κήρυκας του ευαγγελίου στη Βρετανία. Όταν έφτασε εκεί είχε μαζί του το άγιο Ποτήριο του Μυστικού Δείπνου και το Αγκάθινο Στεφάνι του Χρήστου.

Εγκαταστάθηκε στο Γκλαστονμπέρι κήρυξε την πίστη στο Χριστό και έχτισε μια εκκλησία. Κοντά σ’ αυτή την εκκλησία φύτεψε το οδοιπορικό του ραβδί, το οποίο αμέσως βλάστησε. Αυτό μεγάλωσε και έγινε δέντρο το οποίο κάθε χρόνο ανθίζει ακριβώς την ημέρα των Χριστουγέννων ανεξάρτητα από τη καιρικές συνθήκες που υπάρχουν. Τα άνθη από το δέντρο αυτό στέλνονται σαν δώρο προς τον βασιλιά της Αγγλίας.

Την πληροφορία αυτή μπορεί να την δει κανείς στο βιβλίο ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ. το βιβλίο αυτό είναι εργασία του επισκόπου Τελμησού Χριστόφορου Κωνσταντίνου Κομμοδάτου, ο οποίος υπηρέτησε πολλά χρόνια την Εκκλησία των Βρετανικών νήσων.
 
Δυο λόγια για τον επίσκοπο Χριστοφόρο Κομμοδάτο.
Επίσκοπος Τελμησσού (Αγγλία). Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Αναφωτία της επαρχίας Λάρνακας και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο της πόλης αυτής. Στη συνέχεια σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε φιλοσοφικά μαθήματα στο Λονδίνο. Ακολούθησε την εκκλησιαστική σταδιοδρομία και έγινε ιερέας και αρχιμανδρίτης στο Λονδίνο, υπαγόμενος στην αρχιεπισκοπή Θυατείρων. Υπηρέτησε για μερικά χρόνια ως προϊστάμενος της ελληνικής κοινότητας της Θεοτόκου (νότιο Λονδίνο). Αργότερα εξελέγη επίσκοπος Τελμησσού, υπαγόμενος και πάλι στην αρχιεπισκοπή Θυατείρων. 
 
 
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 συνελήφθη από τους Άγγλους και κλείστηκε στα κρατητήρια όπου παρέμεινε από το 1955 μέχρι το 1957. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1962. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 27 Ιουλίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 17 Δεκεμβρίου 1961. Στις 12 Μαρτίου 1977 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Τελμησού, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Το 2002 απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας. Εκοιμήθη στις 26 Φεβρουαρίου 2003.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου