Πολλές γυναίκες υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή το διάστημα μετά τον τοκετό.
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν κρίσεις άγχους, ανασφάλεια, ευερεθιστότητα, κόπωση, ενοχή, φόβο της μητέρας ότι μπορεί να βλάψει το βρέφος αλλά και απροθυμία να το θηλάσει.
Τα συμπτώματα ξεκινούν εντός ενός μήνα από τον τοκετό και θεωρούνται σοβαρά όταν διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το περπάτημα με το καρότσι μπορεί να προστατεύσει τις νέες μητέρες από τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ψυχική υγεία περίπου 1.000 μητέρων που έκαναν άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.
Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν, παρουσίασαν λιγότερα σημάδια κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καστίλλης-Λα Μάντσα ανέλυσαν δεδομένα από 12 μελέτες που πραγματοποιηθήκαν κατά το διάστημα 1990-2016 για τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη.
Οι μελέτες περιλάμβαναν συνολικά 932 γυναίκες, οι οποίες ακολούθησαν διάφορες ασκήσεις, όπως μυϊκές διατάσεις και τεχνικές αναπνοής, πεζοπορία, αερόβια άσκηση, πιλάτες και γιόγκα.
Οι γυναίκες αυτές παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ασκούνταν.
«Οι επιπτώσεις της επιλόχειας κατάθλιψης δεν επηρεάζουν μόνο τη μητέρα αλλά και το παιδί που μπορεί να υποφέρει από κακή συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη», δήλωσε η ερευνήτρια Celia Alvarez-Bueno.
«Γι' αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για να αποτρέψουμε αυτή τη διαταραχή ή να μετριάσουμε τις συνέπειες» πρόσθεσε.
Η ερευνήτρια σημειώνει επίσης ότι ήταν αναμενόμενο πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά τον τοκετό, με έκπληξη όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση μείωσε τον κίνδυνο ακόμη και στις γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί με επιλόχειο κατάθλιψη.
Η μελέτη δεν διερεύνησε πόση άσκηση πρέπει να κάνουν οι νέες μητέρες για να αποτρέψουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας αρκούν 30 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στους ενήλικες», δήλωσε η Beth Lewis από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης επιδεινώνονται λόγω της αυξημένης πίεσης και της στέρησης του ύπνου. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για τη βοήθεια που παρέχει η άσκηση» πρόσθεσε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Birth.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου