Θραύση στα ελληνικά νησιά φαίνεται ότι κάνει η επικίνδυνη μόδα της εισπνοής αερίου γέλιου. Τρεις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Μάλια της Κρήτης, όπου μια 18χρονη τουρίστρια από τη Βρετανία νοσηλεύεται στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μετά την εισπνοή του συγκεκριμένου αερίου μέσα από μπαλόνι, αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 2.500 συσκευασίες αερίου γέλιου, σε κλαμπ, στην περιοχή του Κάβου.
Η συγκεκριμένη περιοχή προσελκύει πολλούς νεαρούς Βρετανούς τουρίστες και είναι γνωστή για τα ξέφρενα πάρτι στα κλαμπ της.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών των νησιών του Ιονίου, πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Κέρκυρα εντατικοί προληπτικοί αστυνομικοί έλεγχοι.
Στους ελέγχους συμμετείχε το σύνολο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας και κατά περίπτωση υπήρξαν συνδυασμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια αστυνομικών στοχεύοντας στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραβατικών ενεργειών, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές της μέσης και νότιας Κέρκυρας.
Συνελήφθησαν 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, κατά περίπτωση ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράνομη πώληση συνολικά (2.437) συσκευασιών (αμπούλες) οι οποίες περιείχαν αέριο (laugh gas).
SOS: Το «αέριο γέλιου» μπορεί να προκαλέσει και εμφράγματα
Πρόκειται για το ναρκωτικό «hippy crack» ή, αλλιώς, «αέριο του γέλιου» που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μάλια και η Χερσόνησος. Πρόκειται για εισπνοή αερίου από ένα μπαλόνι, η οποία προκαλεί ευφορία και ταυτόχρονα χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις. Ωστόσο το «αέριο του γέλιου» δεν είναι εθιστικό.
Η ονομασία του «hippy crack» δεν έχει εξακριβωθεί από που προήλθε. Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι το «hippy» αντιπροσωπεύει τον τύπο που το καταναλώνει, ενώ το «crack» υποδηλώνει την γρήγορη ταχύτητα που δρα το νιτρώδες οξείδιο.
Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μάλιστα στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές δικογραφίες από το ΑΤ Χερσονήσου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από τη χρήση του ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αθωώθηκαν καθώς πρόκειται για μια ουσία η οποία δεν είναι απαγορευμένη και μπορεί κανείς να τη βρει οπουδήποτε. Μάλιστα πωλείται σε ελκυστικές τιμές στους τουρίστες.
Οι γιατροί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα. Σύμφωνα με ειδικούς, το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Με τέτοιες παρενέργειες οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανατρέπεται ο χαρακτηρισμός του ως άκακο. Οταν εισπνέεται, το νιτρώδες οξείδιο διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.
Κατά την επιστημονική του ονομασία, το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου