Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Τι πιθανότητες έχεις να συλλάβεις δίδυμα;



Αναρωτιέσαι αν υπάρχει πιθανότητα να έχεις συλλάβει κι εσύ δίδυμα; Φυσικά, και είναι περισσότερες αν ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες που απαριθμούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Οι πιθανότητες να συλλάβεις δίδυμα είναι περισσότερες αν:
  • Είσαι άνω των 35 
  • Ένας λόγος για την αύξηση των δίδυμων κυήσεων στις χώρες της δύσης είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά. Η αναπαραγωγική ικανότητα πέφτει με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι μια γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει και είναι άνω των 35 πιθανόν μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια θεραπεία γονιμότητας που με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα σύλληψης διδύμων. 
  • Κάνεις θεραπεία υπογονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση. 
  • Αν ναι, τότε η πιθανότατα πολύδυμης κύησης αυξάνει κατά 20%. Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες οπότε αυξάνονται και οι πιθανότητες δίδυμης κύησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση από την άλλη, συνήθως εμφυτεύονται περισσότερα από ένα έμβρυα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. 
  • Τα δίδυμα είναι συχνά στην οικογένεια. 
  • Αν η μητέρα σου ή η γιαγιά σου έκανε δίδυμα είναι πιθανόν να συμβεί και σε σένα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι αν μια γυναίκα έχει γεννήσει δίδυμα έχει μεγάλη πιθανότητα να ξανασυλλάβει δίδυμα. 

Από την υποψία στην επιβεβαίωση

Αν και πρέπει να περιμένεις μέχρι το δεύτερο μήνα για να βεβαιωθείς ότι περιμένεις περισσότερα από ένα μωρά, η ραγδαία αύξηση της BHCG (Β Χοριακή Γοναδοτροπίνη) στις πρώτες εξετάσεις μπορεί ν’ αποτελεί ένδειξη δίδυμης κύησης. Όταν υπάρχει ένα έμβρυο η τιμή αυξάνει ανά δύο με τρεις μέρες. Στα δίδυμα, όμως, η αύξηση είναι υψηλότερη. Από εκεί και πέρα τις υποψίες επιβεβαιώνει ο υπέρηχος που γίνεται την 6η με 7η εβδομάδα που μπορεί να εντοπίσει δυο καρδιακούς παλμούς αλλά και δύο αμνιακούς σάκους. Μεταξύ 11-14ης εβδομάδας γίνεται Έλεγχος Χοριονικότητας όπου όχι μόνο επιβεβαιώνεται ότι έχετε δίδυμα αλλά κι αν πρόκειται για διχοριακή ή μονοχοριακή κύηση (αν δηλαδή τα μωρά είναι μέσα σε κοινό σάκο ή όχι με ή χωρίς μεμβράνη να τα χωρίζει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου