Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Γιατί χρειάζεται να μετράς τα λόγια σου πριν τα πεις

Γνωρίζετε πόσο εύκολα μπορεί να παρερμηνευτεί ή και να παρεξηγηθεί κάτι που είπατε; Αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη διάθεση από τον συνομιλητή ή να είπατε κάτι πραγματικά χωρίς να το σκεφτείτε καθόλου, που ακόμα και εσείς οι ίδιοι όταν το σκεφτείτε μετά το μετανιώνετε.

Περισσότερες παρεξηγήσεις γεννούνται από αυτά που λέμε παρά από αυτά που κάνουμε- γιατί, είναι γνωστό, ότι πολλά λέμε και λίγα κάνουμε. Αυτό είναι και το πρώτο είδος παρεξήγησης που μπορεί να δημιουργηθεί. Όταν λέμε ή υποσχόμαστε κάτι τότε αυτόματα γεννάμε στους άλλους το  συναίσθημα της προσμονής. Όταν όμως δεν πραγματοποιούμε αυτό που είπαμε τότε απογοητεύουμε εκείνον που περίμενε. Τέτοια λόγια και υποσχέσεις λέγονται κυρίως πάνω στον ενθουσιασμό μας ή όταν δεν έχουμε υπολογίσει ή ζυγίσει καλά τις καταστάσεις και τα υπάρχοντα δεδομένα.
Ακόμα, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του καθενός μπορούν να παρεξηγηθούν αυτά που λέει. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι απότομος τότε συνήθως παρερμηνεύονται ευκολότερα τα λόγια του εξαιτίας της αμεσότητας και ευθύτητάς του. Αυτό καθ’ αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα λάθος τακτική, όμως επιδέχεται περιθώρια βελτίωσης. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει όταν κάποιος είναι απόλυτος.
Όλα αυτά οδηγούν σε δύο αποτελέσματα, το πως ακριβώς θα κάνετε τον συνομιλητή σας να νιώσει και το πως θα νιώσετε εσείς για αυτό. Για την ακρίβεια, όποιον και αν έχετε απέναντί σας, χρειάζεται να σας ενδιαφέρει η αντίδρασή του γιατί υποσυνείδητα επηρεάζει και εσάς τους ίδιους. Όταν, πάνω  στα νεύρα σας, μιλήσετε άσχημα σε κάποιον, έχετε καταφέρει να τον απογοητεύσετε με τη συμπεριφορά σας αυτή- ίσως όχι μόνο για εκείνη τη στιγμή αλλά και γενικά. Οι άνθρωποι πάντα θα θυμούνται πως ένιωσαν εξαιτίας κάποιου, πόσο μάλλον όταν ένιωσαν αρνητικά συναισθήματα τα οποία χαράζονται ευκολότερα στη μνήμη τους.
Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να προσέχετε τι λέτε και σε ποιον το λέτε. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε διάγραμμα για το τι θα πείτε, αλλά να έχετε πάντα στο νου σας ποιον έχετε απέναντί σας και τι μπορείτε να του προκαλέσετε. Με αυτόν τον τρόπο εσείς είστε μόνιμα καλυμμένοι σε μια κατάσταση και θα νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Συν του ότι θα νιώθετε καλά και με τον άνθρωπο που είχατε απέναντί σας, καθώς θα του έχετε φερθεί δίκαια, ανεξάρτητα από την έκβαση που μπορεί να έχει η κάθε συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου