Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι για τον Γέροντα Παΐσιο;

Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι για τον Γέροντα Παΐσιο;

«Στη  τρέφαμε και τρέφουμε υπέρμετρη αγάπη για τον Γέροντα, τον , θεωρώντάς τον, δικό μας Άγιο. Η αγάπη μας αυτή για τον Γέροντα πηγάζει από την αγάπη που έτρεφε ο ίδιος για το σύγχρονο άνθρωπο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με άπειρα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε η τεχνολογική εξέλιξη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας και πρόεδρος του ιδρύματος διαφύλαξης των πνευματικών και ηθικών αξιών της Ρωσίας «Πακρόφ» (Αγία Σκέπη).

Το Ίδρυμα «Πακρόφ», μαζί με το Δήμο Κόνιτσας, διοργανώνουν το Σάββατο 9 Ιουλίου, συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων ιερέων, αλλά και συγγραφέων- κινηματογραφιστών, που ασχολούνται με το θέμα της διάδοσης της πνευματικής κληρονομιάς του Αγίου Παΐσιου. «Έχουμε καταρτίσει ένα διεθνές πρόγραμμα, με τίτλο "Μοναχός Παϊσιος Αγιορείτης. Δοξολογία και Εκπαίδευση" και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι στην Κόνιτσα, την πατρίδα του Αγίου Παΐσίου, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για το έργο και τη ζωή του», επισημαίνει ο ηγούμενος Κυπριανός.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κόνιτσας κάθε χρόνο προς τιμή του Αγίου Παΐσίου, θα ξεκινήσουν φέτος στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τις 12 Ιουλίου. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχει η ρωσική αποστολή, τα μέλη της οποίας φιλοξενούνται από το Δήμο Κόνιτσας.
Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Δήμος σ' αυτές τις εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ανάδειξη του πνευματικού έργου του Αγίου Παΐσιου ανά την υφήλιο, είναι και η δήλωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Κόνιτσας, Γεώργιου Καλλιντέρη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας για να προωθήσουμε -από κοινού- τη διάδοση του έργου του Αγίου μας σ' όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη μετάφραση και την έκδοση του έργου του Αγίου Παΐσίου στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, όπως και σε άλλες γλώσσες, το θέμα της δημιουργίας εικόνων του Αγίου Παΐσίου από αγιογράφους, τη δημιουργία μιας σειράς τηλεοπτικών προγραμμάτων και ραδιοφωνικών εκπομπών για τον Άγιο, στις δύο γλώσσες (ελληνική και ρωσική) και τη μεταγλώττισή τους σε άλλες γλώσσες.
Επιπλέον, θα συζητηθούν το ενδεχόμενο της δημιουργίας λογοτεχνικών και μουσικών προγραμμάτων για παιδιά και νέους με θέμα το βίο του Αγίου, η συνέχιση της σειράς των 13 ντοκιμαντέρ «Παΐσιος Αγιορείτης» (σ.σ. ήδη στη Ρωσία κυκλοφόρησαν 7 σειρές ντοκιμαντέρ), καθώς και η δημιουργία ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για το ίδιο θέμα.
Ο ηγούμενος Κυπριανός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ονοματοδοσίας δρόμων, οικισμών, πλατειών, ακόμα και αεροσκαφών προς τιμήν του Αγίου και την ίδρυση «Διεθνούς Κοινότητας πιστών του Αγίου Παϊσίου».
Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση θα πάρει μέρος η συγγραφέας και ερευνήτρια Σταματία Καραγεωργίου, η οποία θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Κόνιτσα στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου», που θα εκδοθεί με πρωτοβουλία του δήμου Κόνιτσας.
«Αν κάποιοι περίμεναν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να διαβάσουν για τα αναρίθμητα θαύματα ή τις προφητείες του Αγίου, φοβάμαι ότι θα απογοητευτούν. Τα θαύματα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε προσφέρονται για γνωσιολογικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καραγεωργίου. «Υπό αυτήν την έννοια», προσθέτει, «το έργο του Αγίου δεν τερματίστηκε με την κοίμησή του, μάλλον, τότε απέκτησε μεγαλύτερη αμεσότητα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, η πίστη κάνει θαύματα, αλλά δεν χρειάζεται θαύματα».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου