Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Η ψυχολογία από έξω προς τα μέσα

Η ψυχολογία από έξω προς τα μέσαΑυτό που γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία είναι πως η καλή διάθεση και η θετική ψυχολογία ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Συγκεκριμένα, το άτομο είναι σε θέση να αντιληφθεί θετικά τον κόσμο, εφόσον το ίδιο αισθάνεται θετικά, και το αντίστοιχο στις περιπτώσεις αρνητισμού. Ενδεικτικά, όταν αξιολογούμε τα πάντα γύρω μας με αρνητισμό, τότε σημαίνει ότι αισθανόμαστε έτσι και εσωτερικά. Είναι γεγονός, λοιπόν, πως φροντίζοντας τον εσωτερικό μας κόσμο, τότε και ο εξωτερικός θα μας φαίνεται πιο βελτιωμένος.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε πως και το ίδιο το περιβάλλον επιδρά σημαντικά στον ψυχισμό μας είτε είναι το κοινωνικό περιβάλλον είτε είναι το φυσικό περιβάλλον. Κοινωνικό περιβάλλον είναι οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας (σύντροφος, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι κλπ.), και οι σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί τους, ενώ φυσικό είναι αυτό που μας περιβάλλει και αφορά κυρίως το υλικό και χωρικό πλαίσιο (το σπίτι μας, η πόλη μας, η χώρα μας) και τα χαρακτηριστικά αυτών.
Αναμφίβολα, υπάρχουν αρνητικές πτυχές του περιβάλλοντός μας, στις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να τις αλλάξουμε. Για παράδειγμα, αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον, το κλίμα είναι καθορισμένο από την εκάστοτε χώρα. Εάν, λοιπόν, είμαστε κάτοικοι μίας χώρας, όπως η Σουηδία, είμαστε αναγκασμένοι να στερούμαστε σημαντικά τον ήλιο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε αυτό. Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και καλής διάθεσης και για αυτό τον λόγο τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως οι ηλιόλουστες χώρες σημειώνουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Εδώ βλέπουμε πως το εξωτερικό φυσικό και συγκεκριμένα κλιματικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Οι Έλληνες, βέβαια, για καλή μας τύχη είμαστε προνομιούχοι όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες.
Παρόλα αυτά, είμαστε πάντοτε σε θέση να επιλέξουμε πολλούς άλλους τρόπους να επιτύχουμε μία θετική επίδραση από έξω προς τα μέσα παρεμβαίνοντας στο περιβάλλοντα χώρο μας, όπου είναι δυνατό.
Η ψυχολογία από έξω προς τα μέσαΈτσι, λοιπόν, μπορούμε να επιδράσουμε στην ψυχολογία μας αλλάζοντάς την σε πιο θετική μέσω της αλλαγής του περιβάλλοντός μας προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες μας, είναι αναγκαίο να μας χαλαρώνει και να μας ηρεμεί, γεγονός που προϋποθέτει να μας αρέσει κιόλας.
Φροντίστε να επιλέξετε να παρέμβετε στο φυσικό περιβάλλον σας αλλάζοντας το χρώμα των τοίχων σας, τη διακόσμησή σας, τη λειτουργικότητα του σπιτιού σας, εξασφαλίζοντας έναν αρμονικό χώρο, όπου τα κάδρα και τα φυτά θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουμε ότι τόσο τα μεν όσο και τα δε δημιουργούν στον χώρο και κατά επέκταση στα άτομα θετικότερη διάθεση και ψυχολογία.
Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό στη διακόσμηση ή αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο αναφορικά με τη δημιουργία ενός χώρου που θα αποπνέει χαλάρωση, ξεκούραση, ηρεμία και ψυχολογική ευεξία. Εξάλλου, οι σημερινοί εξουθενωτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, η οποία μαστίζεται από το στρες απαιτεί να εντάξουμε  μερικές «ώρες χαλάρωσης» στη ζωή μας.
Τα χρώματα όπως και η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαμόρφωση της ψυχολογίας του ανθρώπου. Μάλιστα υπάρχουν θεμελιώδεις θεωρίες αναφορικά με το τι συμβαίνει ακριβώς με τα χρώματα και τα συναισθήματα, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα  ολόκληρο ρεύμα, αυτό της ψυχολογίας των χρωμάτων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική, η οποία επηρεάζει σημαντικά τον εγκέφαλο. Η ψυχολογία της μουσικής είναι ένα ρεύμα το οποίο χρήζει αξιόλογης επιστημονικής εγκυρότητας σήμερα και εντοπίζεται ακόμη και σε θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς η μουσική δύναται να αυξήσει την εκπαιδευτική ικανότητα, τη δημιουργικότητα, την ευεξία αλλά και να μειώσει το στρες και την κατάθλιψη.
Η ψυχολογία από έξω προς τα μέσαΣυνεπώς, καλό είναι να βρείτε έναν μοναδικό για εσάς τρόπο να προσαρμόσετε τον περιβάλλοντα χώρο σας στα δικά σας μέτρα στα σημεία που μπορείτε με στόχο την ψυχολογική σας ανάταση. Εξάλλου, η ψυχολογία μας μπορεί να ρυθμίζεται και από έξω προς τα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου