Οι περισσότεροι εσωστρεφείς άνθρωποι συγκεντρώνουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους
Οι εσωστρεφείς απολαμβάνουν μοναχικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το σερφάρισμα στο internet και το να ακούνε μουσική. Ο χρόνος που αφιερώνουν στον εαυτό τους είναι πολύ σημαντικός για να αισθάνονται καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις που απολαμβάνουν την παρέα των φίλων τους.

2. Σκέφτονται πιο δημιουργικά όταν είναι μόνοι τους
Δεν απορρίπτουν τις συσκέψεις και τις ομαδικές συζητήσεις, ωστόσο όταν αναζητούν λύση σε ένα πρόβλημα, είναι πιο πιθανό να τη βρουν μετά από μοναχική σκέψη. Όταν έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν μόνοι, οι εσωστρεφείς άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί.

3. Είναι οι τελευταίοι που θα ζητήσουν το λόγο μέσα σε μια ομάδα
Από τα μαθητικά μας χρόνια, όλοι θυμόμαστε τους συμμαθητές μας που ήταν πάντα έτοιμοι να σηκώσουν το χέρι τους για να απαντήσουν στην ερώτηση του δασκάλου. Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να πάρουν το λόγο μπροστά σε κοινό. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς προτιμούν να μείνουν στο παρασκήνιο και να αφήσουν τους άλλους να μιλήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν λιγότερα. Απλώς, δεν αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής.

4. Οι άλλοι ζητούν τη συμβουλή τους
Οι εσωτρεφείς δεν έχουν την τάση να λένε τη γνώμη τους τόσο στον επαγγελματικό τους χώρο, όσο και στις προσωπικές τους σχέσεις. Κρατούν την άποψή τους για τον εαυτό τους και αφήνουν τους εξωστρεφείς να πάρουν τον έλεγχο. Ωστόσο, η γνώμη τους μετράει για τους γύρω τους, και γι αυτό είναι πολύ πιθανό να τους ρωτούν συχνά τι πιστεύουν και να ζητούν τη συμβουλή τους.

5. Φορούν συχνά ακουστικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους
Οι εσωστρεφείς δεν επιδιώκουν συνεχώς την επαφή με τους γύρω τους, ειδικά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Τα ακουστικά τούς δίνουν την ευκαρία να “προστατέψουν” τον εαυτό τους από τον έξω κόσμο, χωρίς απαραίτητα να ακούνε μουσική.

6. Λαμβάνουν περισσότερες κλήσεις, μηνύματα και e-mails από όσα στέλνουν 
Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν κάνουν την πρώτη κίνηση να επικοινωνήσουν με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Εάν έχουν ελεύθερο χρόνο, δεν θα παρουν τηλέφωνο τους φίλους τους για να κουβεντιάσουν, απλώς για να περάσει η ώρα. Αντίστοιχα, δεν ξεκινούν την επικοινωνία μέσω e-mail, αλλά απαντούν σε αυτά που λαμβάνουν. Αποφεύγουν επαγγέλματα που απαιτούν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ όταν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, θα προτιμήσουν ένα γραπτό μήνυμα ή e-mail, από το να πάρουν τηλέφωνο. Αυτή η προτίμηση συνδέεται με την προσπάθειά τους να αποφύγουν την απογοήτευση που θα τους προκαλούσε μια αρνητική έκβαση του τηλεφωνήματος.

7. Δεν πιάνουν κουβέντα με αγνώστους
Οι εσωστρεφείς δεν έχουν την άνεση να πιάσουν κουβέντα με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, όπως πωλητές σε μαγαζιά ή όσους περιμένουν μαζί τους στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Δεν θεωρούν απαραίτητο, ούτε τους βοηθά σε κάτι να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθηματά τους με αγνώστους. Γι αυτό το λόγο, είναι δύσκολο για τους άλλους να καταλάβουν τι αισθάνονται, εκτός αν είναι πολύ κοντινοί τους άνθρωποι.