Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Τα παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνονται διαφορετικά στις μυρωδιές

Η όσφρηση ως διαγνωστικό εργαλείο
Τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού φαίνεται ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις μυρωδιές, συγκριτικά με τα παιδιά χωρίς αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης «Weizmann» του Ισραήλ, με επικεφαλής την Δρ Λιρον Ροζενκραντζ, συνέκριναν 18 παιδιά με αυτισμό και 18 συνομήλικα τους. Όλα κλήθηκαν να μυρίσουν ευχάριστες και δυσάρεστες μυρωδιές, ενώ παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια.

Συγκεκριμένα, εκτέθηκαν 10 φορές σε ευχάριστες οσμές, όπως τριαντάφυλλο και σαμπουάν, και 10 φορές σε δυσάρεστες, όπως ψάρια σε αποσύνθεση και ξινισμένο γάλα.
Οι ερευνητές κατέγραφαν την ανταπόκριση των παιδιών στις μυρωδιές, δηλαδή μετρούσαν πόσες φορές μύρισαν, τον ρυθμό εισπνοής, τον μέσο ρυθμό εισπνοής και πόσο διαρκούσε η συγκέντρωση σε κάθε οσμή.
Τα παιδιά χωρίς αυτισμό άλλαζαν τον τρόπο που μύριζαν τις άσχημες μυρωδιές εντός 0,3 του δευτερολέπτου. Δηλαδή έπαιρναν γρήγορα πολύ μικρότερες εισπνοές των δυσάρεστων οσμών και μεγαλύτερες εισπνοές των ευχάριστων. Τα παιδιά με αυτισμό ωστόσο συνέχισαν να μυρίζουν χωρίς εναλλαγές.
Χρησιμοποιώντας την ανταπόκριση των παιδιών στις άσχημες οσμές, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν σωστά 17 από τα 18 παιδιά με αυτισμό και τα 12 από τα 18 χωρίς αυτισμό.
«Η αίσθηση της όσφρησης είναι κύριος παράγοντας στην κοινωνική αλληλεπίδραση του ανθρώπου. Με δεδομένη την πιθανή διαφοροποίηση της όσφρησης στον αυτισμό , ενδεχομένως αυτό να συντελεί και στην κοινωνική διαφοροποίηση των συγκεκριμένων ανθρώπων. Και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια βάση για την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού εργαλείου που θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού στην βρεφική ηλικία» εξηγεί η Δρ Ροζενκραντζ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου