Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Πώς να μεγαλώσετε συμπονετικά παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε συμπονετικά παιδιά


Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους συμπονετικά και νοιάζονται για τους άλλους, ωστόσο είναι στο χέρι των γονιών να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν αυτές τις αρετές και μεγαλώνοντας. Ας δούμε με ποιους τρόπους:


Γίνετε εσείς ο μέντοράς τους: Τα παιδιά παρακολουθούν και αντιγράφουν τις συμπεριφορές των ενηλίκων και κυρίως των γονιών τους. Συνεπώς, φροντίστε να είστε το σωστό πρότυπο και κυρίως διδάξτε τα με τις πράξεις σας.

Βάλτε τη συμπόνια ψηλά στον πίνακα αξιών:
Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι το να νοιάζονται και να βοηθούν τους άλλους, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Αντί να τους λέτε «το πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος/η», μπορείτε να τους πείτε «το πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένος και να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους».

Δώστε τους ευκαιρίες να δείξουν έμπρακτα πόσο νοιάζονται: Επιτρέψτε στα παιδιά σας να βοηθήσουν εσάς, τα αδέλφια τους ή τους παππούδες και επαινέστε τα για κάθε ανιδιοτελή πράξη καλοσύνης και γενναιοδωρίας που κάνουν.

Διευρύνετε τον κύκλο τους: Είναι φυσικό τα παιδιά να νοιάζονται για εσάς ή τους φίλους τους. Χρέος σας όμως είναι να διευρύνετε τον κλειστό αυτό κύκλο και να τους διδάξετε ότι πρέπει να νοιάζονται και για τους ξένους (π.χ. ένα καινούριο παιδί που έρχεται στο σχολείο) ή για όσους είναι διαφορετικοί (π.χ. άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ).

Ενθαρρύνετέ τα να βρίσκουν λύσεις: Τα παιδιά δε συμπάσχουν απλά με κάποιον που έχει ένα πρόβλημα ή βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά συνήθως θέλουν και να τον βοηθήσουν. Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να σκέφτονται θετικά, να βρίσκουν ιδέες και λύσεις που θα κάνουν τους άλλους να νιώσουν καλύτερα. Για παράδειγμα, «ο αδερφός σου είναι άρρωστος. Τι νομίζεις ότι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσει καλύτερα;».

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου