Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πώς θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σας

Συντάκτης: Δήμητρα Κ. Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος


Πώς θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σαςΈνας από τους σημαντικότερους σκοπούς ενός υπεύθυνου γονέα είναι να οδηγήσει το παιδί του στην αυτοεξάρτηση και την αυτονομία, να το διδάξει δηλαδή και να το μάθει όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να τα καταφέρνει μόνο του και να μην χρειάζεται να εξαρτάται ούτε από εκείνον ούτε από κάποιον άλλον. Για να γίνει ένα άτομο ανεξάρτητο, αυτόνομο και αυτοδύναμο είναι αναγκαίο να διακατέχεται από αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση. Συνεπώς, είναι εύκολα κατανοήσιμο πως χρειάζεται ως γονείς να βρούμε τρόπους για να καλλιεργήσουμε αυτές τις βασικές πτυχές της προσωπικότητας στο παιδί.
Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να το πετύχουμε είναι να επιλέξουμε να βαδίσουμε «τον δρόμο της ενθάρρυνσης». Τι σημαίνει αυτό;

Η ενθάρρυνση είναι στάση καθημερινότητας και κατ’ επέκταση ζωής. Είναι σημαντικό να τη βάζουμε στην καθημερινότητά μας και πόσο μάλλον όταν καλούμαστε να αναθρέψουμε ψυχολογικά και πνευματικά έναν άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, ενθαρρύνω το παιδί μου σημαίνει συγκεντρώνω την προσοχή μου στα θετικά σημεία του παιδιού μου προκειμένου να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση ότι αξίζει. Ενθαρρύνω δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι λέω συχνά «μπράβο». Ο έπαινος αναφέρεται σε ένα θετικό αποτέλεσμα και καλλιεργεί τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, η ενθάρρυνση αναφέρεται στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα. Τα αισθήματα που τη συνοδεύουν είναι κυρίως συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Επιπλέον, και πολύ σημαντικό είναι πως η ενθάρρυνση δεν εμπεριέχει μέσα αξιολόγηση, διαφορετικά δεν είναι ενθάρρυνση, αλλά κάτι άλλο το οποίο δεν θα έχει και αποτέλεσμα.
Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα βασικά βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας γονιός που επιθυμεί να ενθαρρύνει το παιδί του:
  • Πώς θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σαςΕστιάστε το ενδιαφέρον σας σε οτιδήποτε θετικό σχετίζεται με το ίδιο το παιδί ή κάποια κατάσταση ή κάποια δραστηριότητα.
  • Αποδεχτείτε το παιδί σας όπως ακριβώς είναι και αγαπήστε το για αυτό που είναι. Μην προσπαθείτε να το αλλάξετε και μην αφήνετε την αγάπη σας και την αποδοχή σας να εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του.
  • Πιστέψτε στο παιδί σας και δείξτε του ότι πιστεύετε σε αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος να πιστέψει και το ίδιο στον εαυτό του. Η έλλειψη πίστης στα παιδιά τα προετοιμάζει να περιμένουν την αποτυχία.
  • Αναγνωρίστε την προσπάθεια που κάνει το παιδί σας, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Μην εστιάζεται αποκλειστικά στο επίτευγμα είτε είναι θετικό είτε όχι.
  • Να σέβεστε το παιδί σας και να του το δείχνετε. Με αυτό τον τρόπο του κάνετε το μεγαλύτερο δώρο, «τον αυτοσεβασμό του».
  • Μην το βομβαρδίζετε με τις δικές σας προσδοκίες. Αφήστε να έχει τις δικές του για τον εαυτό του. Ο ρόλος σας καλό είναι να αφορά το να προωθήσετε να έχει τις δικές του προσδοκίες και όχι να του σπέρνετε τις δικές σας.
  • Μην γίνεστε απαιτητικοί στο παιδί σας. Οι υψηλές και υπερβολικές απαιτήσεις σας θα το οδηγήσουν στην αποτυχία, την αποθάρρυνση και την αναξιότητα.
  • Μην καλλιεργείτε υπόγεια τον ανταγωνισμό όταν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, επαινώντας το ένα και περιμένοντας και τα υπόλοιπα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό και θα πρέπει να τα αποδεχτείτε έτσι όπως είναι, για αυτό που είναι.
  • Αποφύγετε τις αποθαρρυντικές λέξεις και εκφράσεις, και ιδιαίτερα όταν είσαστε θυμωμένοι με κάποια συμπεριφορά του παιδιού. Μπορεί εσείς να χαρακτηρίσετε το παιδί πάνω στα νεύρα σας με τρόπο που δεν εννοείτε, αλλά εκείνο θα το πιστέψει βαθιά, θα το κρατήσει και ο χαρακτηρισμός αυτός θα το συνοδεύει με αρνητικό τρόπο σε όλη του τη ζωή.
  • Πώς θα καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σαςΕνθαρρύνετε το παιδί σας με φράσεις που καλλιεργούν το αίσθημα της επάρκειας: Μου αρέσει ο τρόπος που το χειρίστηκες, Ξέρω ότι μπορείς να το χειριστείς, Εκτιμώ πολύ αυτό που έκανες, Φαίνεται ότι δούλεψες πολύ σκληρά για αυτό, Έχεις βελτίωση κλπ.
Μην ξεχνάτε να είστε γενναιόδωροι με την ενθάρρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου