Όταν έφτασε η ώρα του μαρτυρίου για τον άγιο Συμεών, αυτός προσευχήθηκε για την μεταστροφή των δημίων του, και ζήτησε από τον Κύριο να ευλογεί τις πόλεις της Ανατολής που εκείνος του είχε εμπιστευτεί, καθώς επίσης και να διαφυλάξει και να προστατεύσει τους χριστιανούς μέχρι το τέλος του κόσμου.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, του έκοψαν το κεφάλι την ημέρα της μεγάλης Παρασκευής στην ένατη ώρα. Διηγούνται ότι τη στιγμή εκείνη σκοτάδι εκάλυψε όλη τη γη της Περσίας και ότι οι παρευρισκόμενοι κατελήφθησαν από τρόμο.
Χριστιανοί πήγαν τη νύχτα και ενταφίασαν τα σώματα των Αγίων μαρτύρων που είχαν μαρτυρήσει μαζί του και κατόπιν ο Άγιος Μαρουθάς μετέφερε τα τίμια λείψανα στην έδρα της Επισκοπής του, η οποία ονομάστηκε Μαρτυρόπολη.
Το μαρτύριο του μητροπολίτη της Περσίας σηματοδότησε την αρχή ενός γενικευμένου διωγμού. Επί 10 μέρες, ειδωλολάτρες μάγοι επωφελήθηκαν της οργής του τυράννου για να ικανοποιήσουν το μίσος τους και τις προσωπικές τους μνησικακίες, και έτσι έσφαζαν τυφλά όσους χριστιανούς έβρισκαν, ακόμη και μέσα στα ανάκτορα. Όταν ο βασιλιάς Σαβώριος έμαθε ότι έσφαξαν τον Αζάτ τον αγαπημένο του ευνούχο, τόσο ταράχτηκε ώστε διέταξε να παύσει η σφαγή των λαϊκών και να θανατώνονται μόνο οι επίσκοποι και οι πρεσβύτεροι.
Ο διωγμός των κληρικών και των μοναχών συνεχίστηκε επί 40 χρόνια μέχρι το θάνατό του Σαβωρίου το 379, στόλισε όμως με άφθαρτους πολύτιμους λίθους το νυφικό ένδυμα της εκκλησίας της Περσίας. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Σωζομενός ο κατάλογος των γνωστών κληρικών που υπήρξαν θύματα των διωγμών του Σαβωρίου φτάνει στις 16.000.
ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, τ. 8ος Απρίλιος, εκδόσεις ΊΝΔΙΚΤΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 2007, σελ. 153-154
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου