Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Πώς να καταλάβεις αν ένα αυγό είναι φρέσκο χωρίς να το σπάσεις


Ένα απλό κόλπο σου δείχνει αν το αυγό που έχεις στο ψυγείο είναι φρέσκο. Χωρίς να χρειαστεί να το σπάσεις

Τις περισσότερες φορές που αγοράζουμε αυγά και τα φυλάμε στο ψυγείο μας, αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα σε κάποια παρασκευή ή δεν τα καταναλώσουμε, ξεχνάμε πότε τα προμηθευτήκαμε.

Το αποτέλεσμα; Αναγκαζόμαστε είτε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να ξέρουμε πόσο φρέσκα ή τα πετάμε από φόβο μήπως έχουν χαλάσει.
Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο, απλό και δοκιμασμένο, που βοηθά να καταλάβεις εάν το αυγό που έχεις στο ψυγείο είναι φρέσκο, χωρίς να χρειαστεί να το σπάσεις.
Το τρικ

Βήμα πρώτο: Γεμίστε ένα μπολ με νερό. Προσέξτε η στάθμη του να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να επιπλεύσει στο νερό το αυγό υπό δοκιμή.

Βήμα δεύτερο: Τοποθέτησε προσεκτικά το αυγό μέσα στο μπολ και παρατήρησε την κίνησή του. Τα φρέσκα αυγά βυθίζονται και κάθονται στον πάτο του μπολ, ενώ αυτά που είναι χαλασμένα επιπλέουν στην επιφάνεια.

Βήμα τρίτο: Τέσταρε προσεκτικά όλα τα αυγά που έχεις στο ψυγείο καθώς μπορεί κάποια από αυτά να είναι φρέσκα και κάποια χαλασμένα, παρόλο που ήταν στην ίδια παρτίδα.

Προσοχή: Εάν ένα αυγό βυθιστεί αλλά όταν το σπάσεις μυρίζει περίεργα, δεν πρέπει να καταναλωθεί. Ακόμη και εάν δεν είναι χαλασμένο, δεν χρειάζεται να πάρεις το ρίσκο.

Η επιστημονική εξήγηση

Τα φρέσκα αυγά πάντα βυθίζονται καθώς δεν υπάρχει αέρας μέσα στο κέλυφός τους. Από την άλλη, τα χαλασμένα αυγά περιέχουν αέρα, προϊόν της εξάτμισης μέρους του υγρού τους που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε πόσο καιρό "λήγουν" τα αυγά

Τα αυγά τείνουν να χαλάνε κατά προσέγγιση τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασία τους. Το χρονικό αυτό πλαίσιο επηρεάζεται από διάφορες παράγοντες (όπως το πού φυλάσσονται και σε ποια θερμοκρασία) και μπορεί να αλλάξει. Εάν φυλάσσεις τα αυγά στο ψυγείο, διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι εάν τα είχες στο ντουλάπι.

Συμβουλή: Καλό είναι να βάζουμε τα αυγά που αγοράζουμε στο ψυγείο, μαζί με τη συσκευασία τους, όχι μόνο γιατί σε αυτή αναγράφεται η ημερομηνία λήξης αλλά επειδή αυτή έχει σχεδιαστεί σχεδιαστεί ειδικά για να διατηρούνται τα αυγά φρέσκα. Θα εμποδίσει επίσης τα αυγά από το να απορροφήσουν μυρωδιές και γεύσεις από άλλα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου