Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τα 4 μοιραία λάθη που οδηγούν στο διαζύγιο

Κανείς δεν μπορεί να μας πει με ακρίβεια και με σιγουριά τι σημαίνει να έχεις έναν επιτυχημένο γάμο, όμως μπορεί να μας δώσει μερικές συμβουλές για τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε. Αν, μάλιστα, αυτές προέρχονται από 40 χρόνια έρευνας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μία παραπάνω βαρύτητα. Ο ψυχολόγος John Gottman, μετά από μια έρευνα… ζωής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Brightside, κατέληξε στις 4 συμπεριφορές που είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν στο διαζύγιο. 


1. Η περιφρόνηση: «Είσαι άσχετος! Δεν ξέρεις τι λες ώρες- ώρες.» 

Ποιο είναι το λάθος: Ένας εκ των δύο, κοροϊδεύει τον σύντροφό του είτε στις μεταξύ τους συζητήσεις είτε ενώπιον τρίτων. Η συμπεριφορά αυτή εκφράζεται με το να τον προσβάλλει με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και με το να μην σέβεται την άποψή του. Δείχνει με κάθε αφορμή ότι δεν τον εκτιμά και ότι ο ίδιος αισθάνεται ανώτερός του. 

Τι να κάνετε: Το κλειδί είναι να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του αγαπημένου σας και να δείτε την κατάσταση από τη δική του πλευρά. Κάθε φορά που θα πέσετε στην παγίδα να τον υποτιμήσετε ή να τον κοροϊδέψετε, θυμηθείτε πόσο τον αγαπάτε και γιατί θέλετε να είστε μαζί του. 

2. Συνεχής κριτική: «Κάνεις τα πάντα λάθος» 

Ποιο είναι το λάθος: Ο «ένοχος» ενοχλείται κάθε φορά που ο σύντροφός του κάνει λάθος και θυμάται αντίστοιχες καταστάσεις από το παρελθόν, επαναφέροντάς τις συνεχώς στο προσκήνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ασκεί κριτική στο υποτιθέμενο «λάθος», αλλά καταλήγει να επιτίθεται στην προσωπικότητα του άλλου, με εκφράσεις όπως «Μα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστό πια;». 


Τι να κάνετε: Μην χρησιμοποιείτε επιθετικό ύφος όταν μιλάτε στο άλλο σας μισό και προσπαθείτε να μην μεγεθύνετε το κάθε πρόβλημα, δίνοντάς του μεγαλύτερες διαστάσεις και μάλιστα χωρίς λόγο. Αν κάτι σας ενοχλεί στη συμπεριφορά του, μιλήστε μαζί του με ψυχραιμία και εφόσον πιστεύετε ότι κάνει κάποιο λάθος, μπορείτε να του προτείνετε έναν διαφορετικό τρόπο να χειριστεί την κατάσταση. Το σημαντικό είναι να θυμάστε, ότι δεν πρέπει να είστε υπερβολικοί στις αντιδράσεις σας και να μην βλέπετε στον εαυτό σας τον αυστηρό δάσκαλο που υποδεικνύει στον κακό μαθητή τι πρέπει να κάνει. 

3. Αμυντική συμπεριφορά: «Εγώ; Εγώ δεν έκανα τίποτα!» 

Ποιο είναι το λάθος: Όταν ένας εκ των δύο ξέρει ότι έκανε κάτι κακό και, για να αποφύγει την κριτική, προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του αμυνόμενος, έχοντας επιθετική συμπεριφορά προς τον άλλον. Φράσεις σχετικές όπως «Δεν φταίω εγώ γι’ αυτό που έγινε!», είναι χαρακτηριστικές μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Το αποτέλεσμα είναι να οξύνονται τα πνεύματα, ο άλλος να απαντάει με τον ίδιο τρόπο και το ζευγάρι να καταλήγει να εκτοξεύει κατηγορίες ο ένας στον άλλο. 

Τι να κάνετε: Φροντίστε να έχετε την ευθύνη των πράξεών σας και να ζητάτε συγγνώμη όταν έχετε κάνει κάποιο λάθος. Έτσι, δεν θα χάσετε άσκοπα τον χρόνο σας σε μια διαφωνία χωρίς λόγο με αλληλοκατηγορίες. Η σχέση σας, μ' αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και ισορροπημένη. 

4. Αποφεύγετε τις διαφωνίες… (Ποιος έχει όρεξη για καβγάδες;) 

Ποιο είναι το λάθος: Αν, όταν ξέρετε ότι η καταιγίδα έρχεται, προτιμάτε απλώς να την προσπερνάτε χωρίς να την σταματάτε, τότε έχετε κάνει μέγα λάθος γιατί στις σχέσεις δεν αρκεί απλώς να κάνουμε ότι δεν ακούμε ή ότι δεν βλέπουμε για να ξεχαστεί ένα ζήτημα. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε κατάματα, θα μείνει για πάντα εκεί, στη συνέχεια θα διογκωθεί και όταν τελικά «εκραγεί», η κατάληξη θα είναι πολύ πιο σοβαρή. 


Τι να κάνετε: Μην προσπαθείτε απλώς να ξεφύγετε από μια κατάσταση που δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε και κυρίως μην κρατάτε τα αισθήματά σας για τον εαυτό σας. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα στον γάμο σας είναι να το φέρετε στο προσκήνιο και να μιλήσετε, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγκρουστείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου