Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Φανερώθηκε



ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !!! Το μήνυμα που σκορπίζει χαρά στον κόσμο όλο. Δύο λέξεις μόνο και διαθέτουν την δυναμική αιωνιότητας. Δεν είναι ευσεβής πόθος των μαθητών Του, όχι κουβέντες των γυναικών, ούτε οπτασίες άλλων. Είναι αλήθεια. Αναστήθηκε ! 
Μας το αναφέρει το αποστολικό ανάγνωσμα της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας. Δεν το κάνει για να πεισθούν οι ανά τους αιώνες εχθροί Του ότι εθεάθει. Επιθυμεί να διαψεύσει αυτούς που έπλασαν αφηγήματα και επέβαλαν ιδεολογίες για να δείξουν ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε, άρα ήταν απατεώνας και όχι Θεάνθρωπος.

Πρώτοι οι σταυρωτές Του συνέταξαν ψευδοϊστορία για να δικαιολογηθούν ενώπιον προϊσταμένων τους και πάλι δεν τα κατάφεραν. Στην ανυπαρξία του Θεού επένδυσαν καθεστώτα, ομάδες, φιλόσοφοι, ήταν εκ του πονηρού. Στη θέση Του ήθελαν να βάλουν τους εαυτούς. Πάντως αυτοί έφυγαν, ο Χριστός ζει στις καρδιές των παιδιών Του, σ΄ εκείνα που για μία ακόμα δάκρυσαν σαν Τον είδαν στον Σταυρό και Τον βρήκαν στον λουλουδιασμένο Επιτάφιο. Εκείνος ζει και υπάρχει στον Άδη, τον φώτισε για τρεις ημέρες με την παρουσία Του, κατά τη διδασκαλία της Εκκλησίας

Σαράντα ολόκληρες ημέρες συναναστρέφεται τους μαθητές Του, ακόμα και έφαγε μαζί τους. Μας το υπογραμμίζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, για να δείξει στους πάντες ότι ο Χριστός δεν ήταν μια παρένθεση στην τοπική ή παγκόσμια ιστορία. Είναι δίπλα τους αναστημένος και ολοζώντανος.

Τούτη η σιγουριά -ότι όνατως Αναστήθηκε και δεν κλάπηκε το σώμα Του- ήταν η κινητήριος δύναμη για να πάνε -μετά την Πεντηκοστή οι Απόστολοι σ΄ όλα τα γνωστά μέρη της εποχής τους για διδασκαλία του μηνύματός του, μέχρι μαρτυρίου και θανάτου. Ποιος θα έδινε την ζωή του για ένα παραμύθι ότι ζει, για μην φημολογία ότι εγέρθηκε; Επειδή ήταν βέβαιοι, αφού Τον είδαν ολοζώντανο πραγματικότητα εμείς ζούμε για μια ακόμη φορά το Πάσχα μας, τη διάβασή μας. Από τα λυπηρά στα χαρούμενα. Διδασκόμαστε από την ζωή του Κυρίου ποικιλότροπα. Υπάρχουν στιγμές που νομίζουμε ότι χανόμαστε, με πίστη μπορούμε να βιώσουμε την ανάστασή μας. Καθώς βλέπουμε γύρω μας να υπάρχει σκοτάδι που θυμίζει τάφο, θάνατο, απώλεια αντικρίζοντας το κενό μνήμα Του και με χαρά θα χαράξουμε βήματα νέα και σωρήρια. Ας μην επιστρέψουμε σεμ καμία θεωρία να μας κλέψει τη χαρά. Ζούμε και υπάρχουμε με την ελπίδα, ότι θα ζήσουμε καλύτερα και με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε χάρες και χαρά στη ζωή μας, αφού «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ»!!!
Του αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου, Θεολόγου, διδάσκοντος στο Παν/μιο Πειραιως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου