Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

«Η Ελλάδα να σταθεί δίπλα στον ελληνισμό της Μαριούπολης»



Οι Έλληνες της Μαριούπολης κρατούν πάντα ψηλά την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις για την έναρξη της σαρακοστής (φωτ.: greeks.ua)

Το θέμα της προστασίας των Ελλήνων της Μαριούπολης που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία, φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λάρισας της ΝΔ.
Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «μετά από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, δυστυχώς, παρά τις διεθνείς παρεμβάσεις οι συγκρούσεις συνεχίζονται και ο άμαχος πληθυσμός, ιδιαίτερα στη ζώνη των συγκρούσεων ζει συνεχώς εν κινδύνω, και πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν ως πρόσφυγες. Ως γνωστόν, ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής είναι και οι Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι αποτελούν μια εκ των παλαιότερων πληθυσμιακών ομάδων στο χώρο, καθώς εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την μετοικεσία τους από την Κριμαία, το 1768».

Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, οι Έλληνες είναι η τρίτη σε μέγεθος εθνική ομάδα, μιας και σύμφωνα με παλαιότερες απογραφές η ελληνική κοινότητα αριθμούσε έως 80 χιλιάδες άτομα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή τα 100 χιλιάδες, όπως υπογραμμίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ αν συνεχιστεί η έκρυθμη κατάσταση στην Κριμαία τίθεται σε κίνδυνο η παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή, που ήδη μετρά αρκετά θύματα ανάμεσά του, ενώ φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν αλλού, ως πρόσφυγες ασφαλές καταφύγιο.

Με την υποσημείωση ότι η ελληνική πολιτεία είχε «για δεκαετίες λησμονημένους λησμονημένους αυτούς τους συμπατριώτες μας, που κράτησαν την ελληνική τους συνείδηση αλώβητη για αιώνες παρά τις διαρκείς αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στην ιστορική τους διαδρομή», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλεί το ελληνικό κράτος να συνδράμει με αποτελεσματικό τρόπο τους Έλληνες της Μαριούπολης, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις παρούσες δυσκολίες και να μην εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Με αυτό το σκεπτικό ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αν το υπουργείο διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο ενίσχυσης των Ελλήνων της Μαριούπολης, και αν έχει τεθεί αυτό σε ισχύ. Και επιπλέον αν υπάρχουν πληροφορίες για προσφυγικές ροές Ελλήνων της περιοχής Μαριούπολης προς την Ελλάδα ή άλλες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου