Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πώς θα δημιουργήσετε κίνητρα στο παιδί



Το παιδί έχει έμφυτη την περιέργεια και την ανάγκη να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα...

Κάποιες φορές όμως θα δείξει δισταγμό και φόβο απέναντι σε μια πρόκληση και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να του δημιουργήσετε κίνητρα για να προχωρήσει:

Τώρα που άνοιξε ο καιρός, φροντίστε κάποιες τουλάχιστον από τις βόλτες σας να συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση, με την έννοια το τοπίο ή ο χώρος να έχουν ωραία χρώματα και πράγματα που να δημιουργήσουν στο παιδί την ανάγκη να μάθει τι είναι.

Επειδή υπάρχει και περίπτωση να μην το κάνει από μόνο του, χρήσιμο θα ήταν να πάρετε από μόνοι σας την πρωτοβουλία να το διδάξετε ορισμένα βασικά χρώματα ή κάποια αντικείμενα που έχουν ενδιαφέρον.

Γενικά, είναι ωραίο το παιδί να θέλει να ανακαλύπτει νέα πράγματα, όμως αν δεν είναι όσο ζωηρό θα θέλατε, μην το πιέζετε. Αυτά δε γίνονται με το ζόρι!

Στο κομμάτι των προκλήσεων και της κατάκτησης νέων δεξιοτήτων, θα πρέπει να κάνετε βασικά δύο πράγματα: να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί και να το επιβραβεύετε.

Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει χάσει το ενδιαφέρον του για κάτι που μέχρι πρόσφατα το ενδιέφερε, επιδιώξτε να κάνετε μαζί του μια κουβέντα για να σας εξηγήσει τους λόγους και να προσφερθείτε να το βοηθήσετε να βρει το χαμένο του κίνητρο.

Για να μείνει «ζωντανό» το κίνητρο στο παιδί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι στον ελεύθερο χρόνο του καταπιάνεται με δραστηριότητες που είναι όντως της αρεσκείας του και όχι επειδή το θέλετε εσείς. Γιατί, αν ισχύει το δεύτερο, να είσαστε σίγουροι ότι το κάνει διεκπεραιωτικά, άρα χωρίς κίνητρο.

Τέλος, όταν το παιδί δειλιάζει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε κάτι καινούριο υπό το φόβο του αγνώστου ή της αποτυχίας, ενθαρρύνετέ το να προχωρήσει και να επιμείνει μέχρι τέλους για να πετύχει το στόχο του. Θα πρέπει να διδαχθεί από μικρό ότι δεν πρέπει να φοβάται τις δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάτι που ουσιαστικά το συναρπάζει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου