Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Κινητά και ταμπλέτες κλέβουν ύπνο ακόμα και από μωρά 6 μηνών


(Φωτ.: Flickr)

Λίγες μόνο ημέρες μετά την προειδοποίηση «μην δίνετε κινητά τηλέφωνα σε παιδιά κάτω των 12 ετών» του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να πει στους γονείς ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες κλέβουν τον ύπνο ακόμα και από μωρά έξι μηνών!
Ερευνητές των κολεγίων Birkbeck και King’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου επισημαίνουν ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των φορητών συσκευών με οθόνες αφής που βρίσκονται στα χέρια των νηπίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στον ύπνο τους. Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Scientific Reports, μελετήθηκαν 715 παιδιά, ηλικίας 6 έως 36 μηνών.

Ενδεικτικά, για κάθε μία πρόσθετη ώρα χρήσης τάμπλετ μέσα στη μέρα το παιδί κοιμόταν κατά μέσο όρο σχεδόν 16 λεπτά λιγότερα τη νύχτα. Επιπλέον, όσα έκαναν χρήση οθονών αφής χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν. Έτσι αποδείχτηκε ότι ακόμα και αν κοιμούνταν περισσότερο μέσα στη μέρα, συνολικά κοιμούνταν λιγότερες ώρες στη διάρκεια του 24ωρου, σε σχέση με τα παιδιά που δεν περνούσαν χρόνο με μια οθόνη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, με δεδομένο ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, παλαιότερη μελέτη των ίδιων ερευνητών είχε δείξει ότι η χρήση οθονών αφής από τα μωρά, αντί για την απλώς παθητική παρακολούθηση μιας οθόνης, βοηθά στην πρόωρη ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων τους. Αλλά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το τίμημα είναι ο λιγότερος ύπνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου