Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

10 αλήθειες που κάθε νέα μαμά πρέπει να ξέρει

  10 αλήθειες που κάθε νέα μαμά πρέπει να ξέρει


Μπήκατε πρόσφατα στο club των μαμάδων και το άγχος σας έχει χτυπήσει «κόκκινο»; Κανείς δεν είπε ότι το να είσαι full time μαμά είναι εύκολο, αλλά μπροστά στο χαμόγελο του μωρού σου ξεχνάς κάθε δύσκολη στιγμή.
Δείτε 10 αλήθειες που πρέπει να ξέρουν όλες οι πρωτάρες μανούλες!

Ο καιρός δεν περνάει γρήγορα

Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι δεν κυλάνε τόσο γρήγορα όσο όλοι σας λένε. Προφανώς όσοι λοιπόν σας το λένε δεν έχουν μωρά στο σπίτι. Αντιθέτως οι μέρες προχωράνε αργά, πολύ αργά για την ακρίβεια. Ο καιρός θα περνάει γρήγορα όταν πια θα έχετε πάρει το κολάι και δεν θα πελαγώνετε με το παραμικρό. Αλλά υπάρχει κι ένα καλό. Υπάρχει μεγαλύτερο περιθώρια να διορθώσετε τυχόν λάθη που θα κάνετε.

Κρατήστε αγκαλιά το μωρό σας όσο θέλετε

Οι πιθανότητες να κακομάθετε ένα μωρό είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις πιθανότητες να κακομάθετε έναν έφηβο. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η αγκαλιά είναι θεραπευτική τόσο για εκείνο όσο και για εσάς.

Μην αγχώνεστε για τα μικρά πράγματα

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν το χρώμα του παιδικού δωματίου βγήκε πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από αυτό που περιμένατε. Ξέρετε γιατί; Επειδή είναι κάτι που διορθώνεται κι επειδή τα μωρά έχουν χαμηλές προσδοκίες.

Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο αλλά…

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε. Το μητρικό γάλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και το κρατάει γερό. Ωστόσο παρόλο που η διαδικασία φαίνεται εύκολη καμιά φορά δεν είναι και τόσο και χρειάζεται υπομονή. Ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Και μερικές φορές δεν λειτουργεί. Αλλά ακόμα κι αν τελικά δεν καταφέρετε να θηλάσετε δεν χρειάζεται να απελπίζεστε. Ούτως ή άλλως το μωρό σας μπορεί να σπουδάσει στο Χάρβαρντ!

Το "μητρικό ένστικτο" καμιά φορά αργεί…

Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σας έχουν πει ότι μόλις γεννήσετε συναισθήματα που δεν γνωρίζατε καν ότι υπάρχουν θα βγουν στην επιφάνεια και θα αισθάνεστε απίστευτη αγάπη και στοργή. Κάποιες μανούλες όμως δικαίως αναρωτιούνται τα συναισθήματα που δεν είχαν ποτέ έως τη στιγμή εκείνη θα εμφανιστούν ως δια μαγείας; Είναι ένας διακόπτης που ανοίγει κατά τη διάρκεια της παράδοσης; Και τι γίνεται αν δεν τα νιώσετε; Μήπως είστε κακός γονέας; Εδώ λοιπόν είναι το λάθος και συμβαίνει σε πολλούς γονείς που κατακλύζονται αδίκως από τύψεις. Μπορεί να σας πάρει λίγο καιρό παραπάνω αλλά σίγουρα κανείς δεν αγαπάει το μωρό σας περισσότερο από εσάς!

Φροντίστε τον εαυτό σας.

Μόλις αποκτήσατε ένα μωράκι. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και μην ξεχνάτε το φαγητό και τον ύπνο. Να θυμάστε ότι όσοι έρχονται να σας επισκεφτούν τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό στο σπίτι, έρχονται πρωτίστως για το μωρό. Δεν θα κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο στο σπίτι για να διαπιστώσουν πόσο καλή νοικοκυρά ούτε περιμένουν να δουν την τέλεια σύζυγο και μητέρα.

Η στέρηση ύπνου είναι ό,τι χειρότερο

Είναι απαίσιο και πονάει σωματικά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη τα μωρά «κλέβουν» δύο μήνες ύπνου από τους γονείς τους στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής τους. Και σχεδόν οι μισοί από τους νέους γονείς θα τσακωθούν στη συνέχεια για το ποιος έχει κοιμηθεί περισσότερη ώρα, με τις μητέρες να δηλώνουν ότι εκείνες μένουν άυπνες περισσότερο. Φροντίστε λοιπόν να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο και προσπαθήστε να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται και το μωρό σας για να υπάρχει ένας συγχρονισμός στο πρόγραμμα.

Ζητήστε βοήθεια

Σχεδόν 10% έως 20% των γυναικών που έχουν γεννήσει πάσχουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Αν είστε σε απόγνωση και αισθάνεστε ότι έχετε συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους μην αισθάνεστε μόνες γιατί δεν είστε. Μιλήστε ανοιχτά με τον σύζυγό σας ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, εξηγήστε πόσο πιεσμένη αισθάνεστε και κανονίστε μια επίσκεψη σε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Εξακολουθείτε να είστε ο ίδιος άνθρωπος

Μια μέρα θα κοιμηθείτε και πάλι. Μια μέρα θα καθίσετε να απολαύσετε το γεύμα σας και δεν θα ανησυχείτε για το μωρό που κλαίει. Και μια μέρα θα κάνετε ντους και θα προλάβετε να λούσετε και τα μαλλιά σας. Μπορεί να αργήσει λίγο αυτή η μέρα και ίσως τότε να αισθανθείτε ότι βρίσκετε τον παλιό σας εαυτό, όλα όμως είναι για καλό. Ίσως για να είμαστε πιο ευγνώμονες για τα μικρά πράγματα στη ζωή.

Μην είστε πολύ αυστηρές με τον εαυτό σας

Αγαπάτε το μωρό σας; Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε; Αν οι απαντήσεις σας είναι θετικές, δώστε ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη σας και συνεχίστε την εκπληκτική δουλειά που κάνετε!
Από την Βιολέττα Αθανασιάδου
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου