Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Εποχή ιώσεων, χρήσιμες συμβουλές για τις διάρροιες στα παιδιά

Διάρροια στα παιδιά: Διανύοντας ήδη την περίοδο του χειμώνα και σε αναμονή του Φεβρουαρίου που αποτελεί περίοδο κορύφωσης των ιώσεων, οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν συχνές ιώσεις των παιδιών, με ένα από τα βασικότερα συμπτώματα να είναι η διάρροια. 


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η φύση της, καθώς δεν πρόκειται για μία νόσο αλλά για ένα σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, ωστόσο απαιτείται προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η αφυδάτωση του παιδιού. 

Αίτια Διάρροιας στα παιδιά 

Η αιτία εμφάνισης διάρροιας μπορεί να είναι είτε μία βακτηριακή λοίμωξη είτε ιογενούς προελεύσεως, που είναι και η συχνότερη περίπτωση. Λιγότερο συχνά, οι διάρροιες μπορεί να είναι παρενέργεια λήψης ενός αντιβιοτικού ή λοιμώξεων που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. 


Συμπτωματολογία Διάρροιας στα παιδιά 

Η διάρροια καθορίζεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, καθώς ο αριθμός των κενώσεων μέσα στην ημέρα ποικίλλει σημαντικά, ανά αναπτυξιακό στάδιο. Έτσι, στα βρέφη οι φυσιολογικές κενώσεις μπορεί να είναι 3 – 10 ημερησίως, ενώ μπορεί να αυξάνονται στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Με το πέρασμα των μηνών οι φυσιολογικές κενώσεις μειώνονται σημαντικά και στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι 1-2 ημερησίως. Έτσι στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας οι διπλάσιες κενώσεις ημερησίως εντάσσονται στο πλαίσιο της διάρροιας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά η εμφάνιση πάνω από τριών υδαρών κενώσεων αποτελεί σύμπτωμα διάρροιας. 



Συχνότητα, σύσταση και χρώμα παιδικών κενώσεων 

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που καθορίζει τη συχνότητα, τη σύσταση και το χρώμα των παιδικών κενώσεων είναι και το είδος της διατροφής που ακολουθεί το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι, τους πρώτους μήνες του βρέφους οι κενώσεις μπορεί να έχουν κίτρινο, πράσινο ή καφέ χρώμα, ανάλογα και με τις τροφές που καταναλώνονται. Σε κάθε περίπτωση το μόνο ανησυχητικό σημείο και μη φυσιολογικό που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι η παρουσία αίματος στις κενώσεις, για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος. 

Αντιμετώπιση διάρροιας στα παιδιά 

Στα πρώτα στάδια αντιμετώπισης της διάρροιας είναι η προσοχή των γονιών, προκειμένου τα παιδιά να μην αφυδατωθούν. Στα συμπτώματα της αφυδάτωσης εντάσσονται η δίψα, η μειωμένη διούρηση και το ξηρό στόμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απουσιάζει πλήρως η διούρηση, τα μάτια του παιδιού εισέχουν, το στόμα είναι ξηρό ενώ το κλάμα του δεν συνοδεύεται με δάκρυα. Καλό θα είναι να ακολουθείται για λίγες ημέρες μία ελαφριά δίαιτα, χωρίς λιπαρές τροφές αλλά με συνδυασμό κρέατος, φρούτων, λαχανικών και υδατανθράκων, ώστε να μη δυσχεραίνεται η πέψη του παιδιού. Για τα βρέφη ακολουθείται κανονικά ο θηλασμός, εάν δεν συστήσει κάτι διαφορετικό ο παιδίατρος. 


Σε αντίθεση με τις παλιές παραδοσιακές οδηγίες, δεν είναι απαραίτητο το παιδί να τρέφεται μόνο με υγρά, καθώς αυτό μπορεί να παρατείνει την παρουσία διάρροιας, ούτε μόνο με τροφές όπως μπανάνα, ρύζι, τοστ, καθώς αυτά δεν περιέχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο στην περίπτωση που το παιδί έχει συμπτώματα αφυδάτωσης (ήπιας έως σοβαρής) είναι απαραίτητη η λήψη κατάλληλων ηλεκτρολυτών για ενυδάτωση. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως οι ηλεκτρολύτες αυτοί δεν είναι θεραπεία της διάρροιας αλλά επαναφορά του ποσοστού των υγρών στο σώμα. 

Πυρετός και διάρροια στα παιδιά 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη και παρακολούθηση του παιδιού από τον παιδίατρο, καθώς μία σοβαρή αφυδάτωση είναι πιθανό να χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι διάρροιες τις περισσότερες φορές αυτοπεριορίζονται. Στην περίπτωση όμως που οι γονείς εντοπίσουν συμπτώματα αφυδάτωσης, αιμορραγική διάρροια, πυρετό πάνω από 38 που δεν υποχωρεί για πάνω από 3 ημέρες και αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως λήθαργο και μειωμένη επικοινωνία, θα πρέπει να ζητήσουν επειγόντως βοήθεια από τον παιδίατρο. 

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου