Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Το μωρό μου δε με κοιτάει - Είναι ανησυχητικό;

Οι γονείς και κυρίως η μητέρα, έρχεται σε επαφή με το μωρό σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητας φροντίδας. Η μητέρα βρίσκει αρκετές ευκαιρίες να εκδηλώσει την αγάπη της προς το μωρό μέσα από το πλύσιμο, σκούπισμα, τρυφερό άγγιγμα, μασάζ, χάδια, παιχνίδια κ.λπ. 


Όλα αυτά δημιουργούν τον συναισθηματικό κόσμο του βρέφους και αίσθημα ασφάλειας, τα οποία αποτελούν μια σημαντική προσφορά στην ανάπτυξή του. Τα βρέφη από τις πρώτες μέρες της γέννησής τους ανταποκρίνονται στη μητέρα μέσω της οπτικής-βλεμματικής επαφής. Από τους 3 μήνες και μετά τα βρέφη, όχι μόνο εστιάζουν το βλέμμα τους με το βλέμμα της μητέρας, αλλά αλληλεπιδρούν αυθόρμητα μαζί της και μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου της. 

Το βρέφος έχει τη διάθεση να επικοινωνήσει, εστιάζοντας το βλέμμα του με το βλέμμα του γονέα, μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή των γονέων του και να ανταποκριθεί στα χαμόγελά τους. Επίσης, όταν του μιλάνε από απόσταση 20-25 εκ. μπορεί να κάνει κινήσεις όπως να ανοίξει το στόμα του σαν να τους απαντά. 

Η από κοινού εστίαση της προσοχής αποτελεί κρίσιμο στάδιο στην επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού. Αρχίζει να εκδηλώνεται από τον 3ο μήνα και κορυφώνεται τον 8ο-12ο μήνα, που τα βρέφη μπορούν και στρέφουν το βλέμμα με νόημα ερωτήσεις όπως «πού είναι ο μπαμπάς;» 


Δείτε το ενημερωτικό video στο youtube «Βλεμματική επαφή και επικοινωνία μητέρας με βρέφος 2 μηνών» 

Σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν: 

• Aν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελό σας.
• Αν το παιδί δεν αναγνωρίζει τη φωνή σας και δε δείχνει ενθουσιασμό.
• Αν δε διατηρεί το βλέμμα του με το δικό σας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του παιχνιδιού.
• Αν όταν του μιλάτε από απόσταση δε στρέφει το βλέμμα του και σας αναζητά.
• Αν δεν αντιλαμβάνεται και δεν αντιδρά στους δυνατούς ήχους. 
Μητρικό ένστικτο 

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες όταν μια μητέρα ανησυχεί έχει πάνω από 40% πιθανότητες η ανησυχία της να είναι δικαιολογημένη. Ο κος Στέλιος Μαντούδης, επισημαίνει ότι η μητέρα γνωρίζει το παιδί καλύτερα από τον καθένα, τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του. Επομένως, αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας εμφανίζει τα παραπάνω σημάδια και δεν έχει καλή βλεμματική επαφή, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού. Επικοινωνήστε με ένα αναπτυξιακό κέντρο και ζητήστε να γίνει στο παιδί σας το αναπτυξιακό Check up Plus, ώστε να έχετε μια έγκυρη γνώμη. 

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου