Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Η πολλή ώρα στο Facebook στις γιορτές φέρνει δυστυχία!


Οι πολύωρες επισκέψεις στο Facebook στη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου ο χρήστης βλέπει και φωτογραφίες των «τέλειων» οικογενειών και των «τέλειων» διακοπών είναι πιθανότερο να τον κάνουν δυστυχισμένο παρά να τον βάλουν σε γιορτινή διάθεση, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο BBC.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναφέρει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα φθόνου καθώς οι χρήστες κινδυνεύουν να περνούν πολλές ώρες παρακολουθώντας τις αφηγήσεις άλλων χρηστών και έτσι καταφεύγουν αναπόφευκτα σε «μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι «επισκέψεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να έρχονται οι χρήστες σε επαφή με άλλους ανθρώπους.


Στη μελέτη, μάλιστα, οι επιστήμονες προτείνουν στους χρήστες να κάνουν ένα διάλειμμα από τις επισκέψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 χρήστες, κυρίως γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η τακτική χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Facebook, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συναισθηματική κατάσταση και την ικανοποίηση που έχει κάποιος από τη ζωή του».

Η ενεργή ωστόσο παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η επικοινωνία με άλλους χρήστες, φαίνεται μία πολύ πιο θετική εμπειρία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ λιγότερο στενόχωρη σε σχέση με εκείνη των «παθητικών» χρηστών που περνούν υπερβολικά πολλές ώρες "κατασκοπεύοντας" τους άλλους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να επικοινωνούν μαζί τους.

Μία άλλη προσέγγιση για τη βελτίωση της διάθεσης, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι να σταματήσει εντελώς κάποιος τις επισκέψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου