Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κατεστραμμένη από φωτιά μια εκκλησία που ανακαλύφτηκε στην Πισιδία



      Στην αρχαία πόλη της Πισιδίας, η οποία βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας στην πόλη Yalvaç* της επαρχίας Ισπάρτα (=Σπάρτη) μετά από τρία χρόνια ανασκαφικής εργασίας ήρθε στο φως (αποκαλύφθηκε) μια μεγάλη εκκλησία.

Η εκκλησία κτίστηκε τον 6ο  αιώνα και πιστεύεται ότι καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά τον 11ο ή τον 12ο  αιώνα.
Ο καθηγητής Μεχμέτ Özhanlı, επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών τις οποίες κάνει το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου «Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ» εξέφρασε την ελπίδα ότι ό,τι απέμεινε από την εκκλησία θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια σαφέστερη ιδέα (εικόνα) για την ιστορία της περιοχής.\
«Πιστεύουμε ότι ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά αυτή η οποία κατέστρεψε την εκκλησία», είτε ο καθηγητής Özhanlı. «Οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται ακόμη στους σωζόμενους τοίχους της εκκλησίας».
Ο Özhanlı είπε επίσης ότι η εκκλησία ήταν η τρίτη μεγάλη εκκλησία στην αρχαία πόλη και ότι κατασκευάστηκε τον 6ο  αιώνα. 
Ο Özhanlı είπε ακόμη ότι οι ξεκίνησαν τις εργασίες του φετινού έτους τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τον Δεκέμβριο. Υπογράμμισε επίσης ότι μπορούν να εργαστούν μόνο σε ένα τομέα της εκκλησίας διότι δεν υπάρχουν σχετικές πιστώσεις (για εκτενέστερη εργασία).

Τεράστια πυρκαγιά

«Ήταν μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά και διάρκεσε τόσο πολύ χρόνο, ώστε οι πέτρες στο εσωτερικό της εκκλησίας εξερράγησαν (έσκασαν) από την υπερβολική θερμότητα», είπε ο αρχαιολόγος.
«Ανακαλύψαμε, ότι πριν από τη φωτιά τα μάρμαρα από το δάπεδο είχαν αφαιρεθεί και χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν ασβέστης, αφού πριν τα έλιωσαν (ασβεστοποίηση). Ένα σελτζουκικό νόμισμα (από την εποχή των Σελτζούκων Τούρκων) το οποίο βρήκαμε σε ένα στρώμα φωτιάς στο βόρειο τμήμα του ναού μας ενισχύει την ιδέα ότι η εκκλησία κάηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα. Ίσως να μην είναι ασφαλές να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα από ένα μικρό νόμισμα, αλλά και άλλες παρατηρήσεις μας μας οδηγούν στη σκέψη, ότι ο ναός καταστράφηκε σ' αυτούς τους αιώνες», είπε ο Özhanlı.
Η εκκλησία αυτή οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού, ο οποίος είχε κτιστεί στην εποχή του Αντωνίνου. οι τέσσερις εκκλησίες οι οποίες έχουν αποκαλυφθεί στην Πισιδία μέχρι τώρα, δείχνουν ότι υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει όλη η περιοχή ένας θρησκευτικός χώρος. Η πόλη ήταν χωρισμένη σε γειτονιές. Καθεμιά από τις τέσσερις εκκλησίες είχε χωρητικότητα 300 ατόμων.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η τέταρτη εκκλησία στην παλιά πόλη, ανακαλύφθηκε και αυτή το 2013 και ολοκληρώθηκε η ανάδειξή της κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών.
Η αρχαία πόλη της Πισιδίας κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή, με τους οικισμούς της η οποίοι έχουν κτιστεί από την όγδοη μέχρι την τρίτη χιλιετία π.Χ. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. η Πισιδία καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους. Η αρχαία πόλη άλλαζε συχνά χέρια ανάμεσα στην βυζαντινή αυτοκρατορία και τους Τούρκους μέχρι το 1176, όταν οι τελευταίοι απόκτησαν μόνιμη κυριαρχία στην περιοχή.

14 Οκτωβρίου 2016

Το άρθρο είναι από την ηλεκτρονική διεύθυνση

Μετάφραση: ι.ι.δ.


Yalvaç: Είναι μια πόλη στην επαρχία Ισπάρτα της νοτιοδυτικής Τουρκίας (Ισπάρτα=Σπάρτη της Μικράς Ασίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου