Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τι πρέπει να τρώει το παιδί μου για να έχει καλή μνήμη

Τι πρέπει να τρώει το παιδί μου για να έχει καλή μνήμη


Καθημερινά σας εκπλήσσει με το πόσα μαθαίνει. Πώς μπορεί το μικρό του μυαλουδάκι να χωρέσει τόσα πολλά; Η ανάπτυξη της μνήμης παίζει ρόλο-κλειδί στη διαδικασία μάθησης. Αυτό όμως που ίσως δεν υποψιάζεστε, είναι πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στην ενίσχυσή της η διατροφή. 

Για την ενίσχυση της μνήμης, ένας παράγοντας που μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι παίζει ρόλο μόνο στην σωματική κι όχι στην πνευματική ανάπτυξη, είναι η διατροφή.
Ορίστε τι πρέπει να θυμάστε αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού σας, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερη μνήμη και πιο δυνατές πνευματικές επιδόσεις. 

Εντάξτε στο διαιτολόγιο του αρκετά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, πατάτες γιατί συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της γλυκόζης, η οποία αποτελεί πολύτιμο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Προτιμήστε τους λιγότερο επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης γιατί συντελούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Αντίθετα, όταν πέφτουν τα επίπεδά της μπορεί να εξασθενεί η μνήμη και να μειώνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης.

Επιδιώξτε το παιδί να τρώει ένα γεύμα με βάση τις πρωτεΐνες.
Είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη πνευματική απόδοση και εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό, φροντίστε ώστε το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως αβγά, ψάρια, πουλερικά, κρέας και όσπρια. 
Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο του με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β
Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου προστατεύοντας τους νευρικούς ιστούς από την οξείδωση, ενισχύοντας τη μνήμη και «μονώνοντας» τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μνήμης καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή και λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, των μεταφορέων δηλαδή των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο.  
Φροντίστε ώστε η διατροφή του παιδιού να περιέχει καλά λιπαρά
Βεβαιωθείτε ότι το διαιτολόγιό του είναι πλούσιο σε ω-3 που τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί. Είναι πλούσια στα συστατικά αυτά και γι’ αυτό βοηθούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την ικανότητα εκμάθησης ενώ βελτιώνουν και τη διάθεση. 
Μην ξεχνάτε το νερό
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει αρκετό νερό, καθώς βοηθάει στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ένα λίτρο νερό τουλάχιστον την ημέρα συντελεί στο να διατηρείται καλά ενυδατωμένος ο εγκέφαλος του μικρού μας. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου