Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Όταν τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο

Όταν τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο


Μερικές φορές τα παιδιά μοιράζονται το υπνοδωμάτιο από επιλογή κι άλλες πάλι φορές είναι απαραίτητο. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι όλα τα σπίτια μεγάλα, οπότε λόγω περιορισμένου χώρου, το κοινό δωμάτιο είναι η λύση.

Είτε όμως αυτό γίνεται από επιλογή, είτε από ανάγκη, μπορούν να προκύψουν προβλήματα «συγκατοίκησης» μεταξύ των παιδιών. Πώς μπορεί το κάθε παιδί να έχει προσωπικό χρόνο στο δωμάτιο; Κι αν κοιμούνται διαφορετικές ώρες; Και τι γίνεται αν τσακώνονται για τα παιχνίδια ή τον χώρο;


Γιατί το κοινό δωμάτιο έχει τα θετικά τουΔεν είναι λίγες οι οικογένειες όπου τα αδερφάκια, δύο, τρία ή και περισσότερα, μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και μάλιστα το διασκεδάζουν. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά θέλουν παιδιά και τους αρέσει να περνούν το χρόνο τους μαζί και να παίζουν. Όταν βέβαια μεγαλώσουν και φτάσουν σε μια ηλικία, πιθανότατα να μη τον θέλουν, αλλά μέχρι τότε υπάρχει χρόνος!


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς σε μικρή ηλικία δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε πώς τα παιδιά είναι πάντα ευχαριστημένα. Τα παρακάτω θέματα είναι κοινά σε παιδιά που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Μάθετε γιατί συμβαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε για να τα λύσετε.

Ώρα για ύπνο


Αν τα παιδιά είναι διαφόρων ηλικιών, δεν πρέπει να αναγκάζεται το μεγαλύτερο παιδί να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα με το μικρότερο αδερφάκι του. Τα παιδιά άλλωστε πρέπει να πηγαίνουν για ύπνο σύμφωνα με την ηλικία τους, διαφορετικά τα μεγαλύτερα θα είναι αγανακτισμένα!

Η λύση: Αν τα βάζετε την ίδια ώρα για ύπνο, μπορεί το πρόβλημα να είναι ότι θα παίζουν αντί να κοιμούνται. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κάνετε κανονικά τη ρουτίνα του μικρότερου παιδιού (φαγητό, μπάνιο, παραμύθι) και να μοιράζεστε τους ρόλους με τον σύζυγό σας. Για παράδειγμα την ώρα που θα διαβάζετε το παραμύθι στο μικρότερο ο σύζυγός σας μπορεί να παίζει με το μεγαλύτερο ώστε να εκτονώσει την ενέργεια και την ένταση του και αργότερα να πάει αθόρυβα στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί.

Για παιδιά που έχουν την ίδια ηλικία, ένα σκοτεινό δωμάτιο (κλειστές κουρτίνες και πατζούρια) και συσκευές που βγάζουν τον λεγόμενο λευκό ήχο και βοηθούν τα παιδιά στον ύπνο, είναι ιδανικά ώστε να μην αποσπάται η προσοχή τους.

Προσωπικός χώρος

Μπορεί σε πολλά παιδιά να αρέσει που μοιράζονται τον ίδιο χώρο αλλά να μην τους αρέσει να μοιράζονται τα πράγματά τους.
Η λύση: Κάθε παιδί πρέπει να έχει ένα μικρό χώρο δικό του μέσα στο μεγαλύτερο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό όπως ένα ράφι, ένα συρτάρι ή κάτι μεγαλύτερο όπως ένα γραφείο ή κομοδίνο. Μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές περιοχές είναι το κρεβάτι του παιδιού. Το ιδανικό θα ήταν κάθε παιδί να ζητάει την άδεια του άλλου, αν για παράδειγμα θέλει να κάτσει στο κρεβάτι του. Είναι το ίδιο ακριβώς όπως το χτύπημα στην πόρτα, πριν την είσοδο σε ένα δωμάτιο.

Αλλά τι γίνεται αν το ένα από τα αδερφάκια είναι πολύ μικρό για να καταλάβει ότι πρέπει να ζητάει την άδεια; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βοηθήσει ο γονιός και να προσφέρει στα παιδιά ένα λειτουργικό δωμάτιο ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε ψηλά ράφια ώστε το μικρό παιδί να μην τα φτάνει και να πειράζει τα πράγματα του μεγαλύτερου παιδιού ή να αποθηκεύετε τα πολύτιμα πράγματά του σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Αν σας είναι πραγματικά δύσκολο εξηγήσετε με τον διάλογο ότι το μωρό είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τα όρια.Προστασία προσωπικών δεδομένων


Ειδικά αν τα παιδιά είναι διαφορετικού φύλου, η προστασία της ιδιωτικής τους ζωής μπορεί να είναι πρόβλημα καθώς μεγαλώνουν. Στην ιδανική περίπτωση τα παιδιά αντίθετου φύλου θα πρέπει να έχουν το δικό τους δωμάτιο από την ηλικία των 6 ή να μοιράζονται δωμάτιο με αδερφάκι ιδίου φύλου.

Η λύση: Δημιουργήστε όρια γύρω από αυτό το θέμα και προστατέψτε την ιδιωτική ζωή των παιδιών σας. Για παράδειγμα πείτε τους να αλλάζουν ρούχα στο μπάνιο ή να είναι ευέλικτα και να δίνουν χρόνο ο ένας στον άλλον ώστε να αλλάζει ο καθένας στο δωμάτιο.


ΣύγκρουσηΤα αδέρφια όπως είναι φυσικό τσακώνονται, πόσο μάλλον τα αδέρφια που μοιράζονται τον ίδιο χώρο και περνούν τόσες πολλές ώρες μαζί. Πολλές από τις συγκρούσεις μπορεί να περιστρέφονται γύρω από τις παραβάσεις για προσωπικό χώρο. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί συχνά να προκύπτει είναι για παράδειγμα ένα τακτικό να κατηγορηθεί για ένα ακατάστατο δωμάτιο, αν και ο πραγματικός υπαίτιος να είναι ο αδερφός του.

Λύση: Ρυθμίστε τους κανόνες και τις συνέπειες αυτών το συντομότερο δυνατόν. Πείτε στα παιδιά σας ρητά ποιοι είναι οι κανόνες και τι θα συμβεί αν τους παραβούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου