Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης 2ο

Ο Γέροντας εγκαταβίωσε ως μοναχός με το όνομα Χαρείτων για ένα διάστημα στη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Ένα βράδυ ο ηγούμενος λέει στον μοναχό Χαρίτωνα να διαβάσει την ακολουθία της 9ης Ώρας στο νάρθηκα, εκείνος, καθώς ήταν αγράμματος, προσπάθησε να διαβάσει, αλλά είχε μεγάλη δυσκολία. Εξαγριώθηκε ο ηγούμενος τον έδιωξε λέγοντάς του να πάει στο κελί του. Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε ή Παναγία και σε μία μόνο νύχτα έμαθε ολόκληρο το ψαλτήριο από μνήμης. 

Κατέστη Θεοδίδακτος και θυμίζει σε όλους τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που είχε μεγάλη δυσκολία στη μάθηση όταν ήταν παιδάκι Ή οικογένεια του τον πήγαν στη Μονή και προσευχήθηκαν στην Παναγία όπου του υπέδειξαν να κάνει κάθε βράδυ τρεις μετάνοιες στην Παναγία και να την παρακαλεί να τον κάνει καλό μαθητή. Έγινε έτσι ο πρώτος μαθητής. Όποτε, όμως, ξεχνούσε τις μετάνοιες του, έπαιρνε κακό βαθμό.

 Ένα άλλο περιστατικό από τη ζωή του Μοναχού Χαρίτωνα, του ανθρώπου του Θεού. Καλοκαίρι στο Άγιον Όρος και ο Χαρίτων βρισκόταν στον κήπο για εργασίες, βλέποντας μία συκιά και επειδή πεινούσε ανέβει στο δένδρο, για να φάει σύκα στο Άγιον Όρος οι μοναχοί δεν επιτρέπεται να τρώνε τίποτε εκτός τραπέζης γιατί θεωρείται λαθροφαγία δηλαδή σοβαρό παράπτωμα. Έφαγε μερικά σύκα και έπεσε από το δέντρο. 
Βογκούσε από τους πόνους, γιατί έσπασε το πόδι του τον έψαχναν οι άλλοι μοναχοί από το πρωί και τον βρήκαν το απόγευμα να πονάει στο περιβόλι πεσμένο κάτω. τον έβαλαν πάνω σε μια πόρτα και τέσσερα άτομα μαζί, ήταν και σωματώδης τον μετέφεραν στο κελί του. Διηγείται ο ίδιος ο γέροντας Αμβρόσιος, "ενώ βρισκόμουν στο κρεβάτι μου και πονούσα, απέναντι έβλεπα το παρεκκλήσι των Άγιων Αναργύρων και τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν. Εμφανίζονται τότε δύο γιατροί με λευκές μπλούζες και προσπάθησαν να βάλουν το πόδι μου στην θέση του.

-Τράβα Κοσμά, έλεγε ο ένας, κράτα από εδώ Δαμιανέ, έλεγε ο άλλος και σε πέντε λεπτά οι πόνοι εξαφανίστηκαν και έγινα καλά". 

Όταν οι συμμοναστές τον είδαν, δόξασαν το Θεό και τους Αγίους Αναργύρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου