Έχετε αναρωτηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι επιτυχημένοι τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή; Η αιτία μπορεί να είναι η υψηλή συναισθηματική τους νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα των άλλων.

Αυτά είναι 10 χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης:

Δεν είναι τελειομανείς
Η τελειομανία μπορεί σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο να κάνουμε την αρχή, να προκαλέσει αναβλητικότητα και να μας κάνει να αναζητούμε επίμονα τη σωστή απάντηση εκεί που δεν υπάρχει. Γι αυτό το λόγο, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι τελειομανείς. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι το τέλειο δεν υπάρχει. Αν κάνουν ένα λάθος, θα δείξουν προσαρμοστικότητα και θα φροντίσουν να μάθουν από αυτό.
Ξέρουν να ισορροπούν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή
Το να δουλεύουμε ασταμάτητα παραμελώντας τον εαυτό μας, επιβαρύνει τη ζωή μας με άγχος και προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ξέρουν πότε είναι ώρα για δουλειά και πότε για διασκέδαση. Για παράδειγμα, εάν θέλουν να αφιερώσουν κάποιες ώρες ή ακόμα και λίγες μέρες στον εαυτό τους, σταματώντας να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, θα το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο θα επανέλθουν με λιγότερο στρες και περισσότερη ενέργεια.
Δεν φοβούνται τις αλλαγές
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής. Κατανονούν ότι ο φόβος των αλλαγών στέκεται εμπόδιο στην επιτυχία, και γι αυτό προσαρμόζονται σε ό,τι αλλάζει γύρω τους και έχουν πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που προκύψει κάτι που δεν περίμεναν.
Δεν υποκύπτουν στους αντιπερισπασμούς
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνονται σε ό,τι κάνουν και δεν αφήνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα να τους αποσπάσουν την προσοχή.
 Έχουν ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση αποτελεί βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι γεγονός ότι το να μπορούμε να κατανοούμε τα συναισθήματα των άλλων, να τους στηρίζουμε και να τους βοηθάμε είναι αναπόσπαστα στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση τους κινεί την περιέργεια για τους άλλους και τους οδηγεί στο να κάνουν πολλές ερωτήσεις σε κάθε νέα τους γνωριμία.
Γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους
Οι συναισθηματικά “έξυπνοι” άνθρωποι ξέρουν σε τι είναι καλοί και σε τι όχι. Δεν έχουν απλώς αποδεχτεί τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους: Ξέρουν επίσης να τα αξιοποιούν την κατάλληλη στιγμή και με τους κατάλληλους ανθρώπους.
Μπορούν να κινητοποιούν τον εαυτό τους
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δεν χρειάζονται ανταμοιβή για να προσπαθήσουν να πετύχουν ένα στόχο. Από μικρή ηλικία, έχουν μάθει να προσηλώνονται στους στόχους τους χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν
Δεν έχουν χρόνο να αναπολούν το παρελθόν, γιατί μελετουν συνεχώς τις δυνατότητες που θα τους φέρει το μέλλον. Δεν αφήνουν τα λάθη του παρελθόντος να τους γεμίσουν με αρνητικές σκέψεις και δεν κρατούν κακία στους άλλους.
Εστιάζουν στα θετικά
Όσοι διακρίνονται από υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προτιμούν να διαθέσουν το χρόνο και την ενέργειά τους για να βρουν λύσεις σε προβλήματα. Αντί να δίνουν βάση στα αρνητικά, επιλέγουν να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να επικεντρώνονται σε ό,τι μπορούν να ελέγξουν. Επιπλέον, επιλέγουν να συναναστρέφονται με αισιόδοξους ανθρώπους και όχι με όσους παραπονιούνται συνεχώς.
Βάζουν όρια
Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι υποχωρούν εύκολα, λόγω της ευγένειας και της κατανόησης που τους χαρακτηρίζει, ωστόσο έχουν τη δύναμη να θέτουν τα όριά τους. Για παράδειγμα, ξέρουν πότε να λένε όχι. Με αυτόν τον τρόπο, προλαμβάνουν το στρες που θα τους προκαλούσε το να έχουν αναλάβει πολλές υποχρεώσεις. Το να λένε όχι τους απελευθερώνει και τους αφήνει ελεύθερο χρόνο να ολοκληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
πηγή