Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης «απειλεί» και τους μπαμπάδες

Η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης «απειλεί» και τους μπαμπάδες    


Επιστήμονες από τον Καναδά μετά από μελέτες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι πλέον και οι άνδρες που θα γίνουν μπαμπάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάθλιψη της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να ενταθεί μετά τη γέννηση του μωρού.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμφανίζονται στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους και απαιτείται, σε πολλές περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστεί, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ.

Σύμφωνα με την «Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας των Ανδρών» (AJMH), ο κίνδυνος κατάθλιψης που κατέγραψαν οι άνδρες είναι τόσο υψηλός, ώστε θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μέλλοντες πατέρες για να εντοπίζονται όσοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Η ψυχική υγεία των ανδρών παραμένει ένας παραμελημένος ερευνητικός τομέας, καθώς και ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς στη διάρκεια της μετάβασης στην πατρότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντέμοπρα Ντα Κόστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του ΜακΓκιλ.
Η μελέτη διεξήχθη σε 622 άνδρες από το Κεμπέκ και διήρκησε 18 μήνες.Στο διάστημα αυτό, οι άνδρες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της σχέσης, της ψυχικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους.
Ειδικά όσοι έγιναν στο μεσοδιάστημα μέλλοντες πατέρες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια κατά τον τρίτο τρίμηνο της κυήσεως της συντρόφου τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 13,3% των ανδρών που περίμεναν τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού απέκτησαν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί λένε πως αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέοι γονείς άγχος ή και θλίψη ακόμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου