Τρίτη 31 Μαΐου 2016

H ευγένεια μάς παχαίνει

H ευγένεια μάς παχαίνει


Νέα έρευνα δείχνει πως η πρόθεση να κάνουμε μια καλή πράξη, τα «ευχαριστώ» και η έκφραση ευγνωμοσύνης, μπορούν να βλάψουν τη σιλουέτα και την υγεία μας, καθώς αυτά τα συναισθήματα αυξάνουν την επιθυμία μας για γλυκά.

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτή η ζεστή αίσθηση που προκύπτει από την ευγένεια, μπορεί να μας οδηγήσει στο να τρώμε περισσότερα γλυκά και ως εκ τούτου να παίρνουμε κιλά.

«Αυτή η μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι το να αισθανόμαστε ευγνώμονες στην βοήθεια των άλλων ή μεταφορικά 'γλυκά' για τις ενέργειες των άλλων, αυξάνει την προτίμησή μας στην κατανάλωση γλυκών», σημειώνει η καθηγήτρια.

Σε μια προσπάθεια της να ερευνήσει κατά πόσο τα γλυκά ή τα πικρά συναισθήματα συνδέονται με τις γεύσεις, η Schlosser σχεδίασε μια σειρά μελετών. Οι συμμετέχοντες ανάλογα με τα ερεθίσματα που τους δόθηκαν, αισθανόντουσαν είτε γλυκά είτε πικρά συναισθήματα.

Έπειτα, σε ένα δεύτερο στάδιο μετά τη μεταφορική «γεύση» των συναισθημάτων που πήραν, κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορες τροφές, γλυκές, πικρές, αλμυρές και ούτω καθεξής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν αισθανθεί καλά ή γλυκά συναισθήματα, προτίμησαν να φάνε κάτι γλυκό, αποφεύγοντας να δοκιμάσουν κάτι αλμυρό, πικρό ή ξινό. Σύμφωνα με τη Schlosser οι άνθρωποι επιλέγουν αυτές τις γεύσεις, διότι οι ίδιοι αισθάνονται άξιοι της γλυκύτητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη.

«Όταν αισθάνονται ευγνωμοσύνη, αισθάνονται σαν να αξίζουν αυτού του είδους την πράξη, αυτή τη γλυκύτητα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια της μελέτης,  Ann Schlosser. Ωστόσο, η Schlosser τονίζει πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με προβλήματα υγείας και ότι καλό θα ήταν να λέμε και κανένα «όχι».    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου