Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κρατάει ζωντανή την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)

Από την αλλαγή φρουράς το 2015 (φωτ.: Ελεάννα Λούπα)
Οπτικοακουστική δημιουργία με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων και την ημέρα μνήμης του γεγονότος, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Την τιμή που αρμόζει στις 353.000 θύματα της Γενοκτονίας επιφυλάσσει και φέτος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η οποία διοργανώνει την κεντρική της εκδήλωση ανήμερα της επετείου, την Πέμπτη 19 Μαΐου στο Σύνταγμα.

Όμως φέτος, λόγω της εμπλοκής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μία επιπλέον εκδήλωση, όπως αναφέρει το pontos-news.gr αλλά και της θεσμικής τέλεσης της επετείου από την Περιφέρεια Αττικής που γίνεται κάθε χρόνο, η επετειακή τιμή στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας  ξεκίνησε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η αλλαγή φρουράς θα γίνει στις 18:30 της 19ης Μαΐου και θα ακολουθήσει τελετή μνήμης με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Ντάνιελ Φέιερστιν, καθώς και κατάθεση στεφάνων.

Η εβδομάδα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει με την πολυθεματική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τίτλο «Πόντος – Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 16 έως τις 22 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του μετρό Συντάγματος.

Η μέρα της επετείου θα ξημερώσει με τους Πόντιους να κάνουν αγρυπνία στο κέντρο της Αθήνας, θυμούμενοι τους νεκρούς τους...

Από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχουν ενημερωτικά περίπτερα ποντιακών συλλόγων.

Η ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ 2015 (φωτ.: Γιάννης Μαραζιώτης)
Δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην ξεχάσουν τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος των προγόνων τους, και διεκδικώντας την αποκατάσταση της αλήθειας κόντρα στις πολιτικές στρέβλωσης της ιστορίας, Πόντιοι ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους θα κάνουν το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 αισθητή την παρουσία τους σε διάφορα σημεία της Αθήνας με επίκεντρο τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που στην προέκτασή της οδηγεί στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Στην εκδήλωση εκεί, που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Εθνική Αρμενική Επιτροπή, θα προσκαλούν τον κόσμο.

Με μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων να παιανίζουν θα γίνει η υποδοχή των επισκεπτών στις 19:00 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα γίνει η εκδήλωση που τελεί υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του λυράρη και δασκάλου Ηλία Υφαντίδη, με τη σκηνοθετική ευθύνη της Σοφίας Σπυράτου.


Ο πυρρίχιος που τράνταξε το Σύνταγμα το 2015 (φωτ.: Ελεάννα Λούπα)
Τα δρώμενα στο χώρο του ναού του Ολυμπίου Διός θα περιλαμβάνουν πολλές εκπλήξεις-δείγματα ποντιακού πολιτισμού, τον οποίον φέρουν στη γονιδιακή τους μνήμη και τον ζουν μικρά παιδιά... Θα πρέπει να περιμένετε ό,τι συνιστά τον πολιτισμό των Ελλήνων Ποντίων. Από ποντιακό χορό και τραγούδι συνοδεία οργάνων που θα αντηχήσουν τον ποντιακό ρυθμό στον αττικό ουρανό, μέχρι τον γλυκόλαλο ποντιακό λόγο.

Δεδομένου ότι η εκδήλωση βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με τον ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων να έχει τον κεντρικό ρόλο, στο τελικό πρόγραμμα μπορεί να επέλθουν αλλαγές – επί τα βελτίω.


Στη Γενική Συνέλευση του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
Κατά τη Γενική Συνέλευση του ΣΠΟΣ που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα, την οποία παρακολούθησε το pontos-news.gr, διατυπώθηκαν γόνιμες προτάσεις για εμπλουτισμό και περαιτέρω ανάδειξη της ποντιακής ταυτότητας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ώστε να φθάσει σε όλους το μήνυμα ότι ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τις σφαγές και τον αναγκαστικό ξεριζωμό που τόσο βάναυσα έπληξε όλον τον ελληνισμό της Ανατολής.

Τις επόμενες μέρες το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει ένα δείγμα της ποντιακής ταυτότητας, καθώς θα προβάλλεται από την τηλεόραση το βίντεο που ετοίμασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΕΘΑ προβαίνει σε μια τέτοια δράση μνήμης και αυτό αξίζει να το σημειώσουμε.





ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου