Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πράγματα για τον θηλασμό που πρέπει να ξέρουν όλες οι μαμάδες

Πράγματα για τον θηλασμό που πρέπει να ξέρουν όλες οι μαμάδες


Δωρεάν, άνετα και διαθέσιμο όποτε χρειαστεί, το μητρικό γάλα είναι η τέλεια πρώτη τροφή για το μωρό σας! Προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενυδάτωση που έχει ανάγκη το μωρό σας, ενώ παράλληλα κάνει καλό και σε εσάς!
Αν είστε νέα μαμά που τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει το «ταξίδι του θηλασμού», εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Ο θηλασμός μπορεί να μην έρθει φυσικά

Παρόλο που τα μωρά έχουν από την φύση τους το αντανακλαστικό του θηλασμού και το στήθος της μαμάς, παράγει γάλα αμέσως μετά τον τοκετό, η όλη διαδικασία δεν έρχεται φυσικά όπως πιστεύουμε όλοι.
Αρκετές μαμάδες δυσκολεύονται και μάλιστα ταλαιπωρούνται τον πρώτο καιρό με πόνο στην περιοχή του μαστού και κακή ψυχολογία. Έως και το 75% των γυναικών ζητούν βοήθεια τις πρώτες εβδομάδες, οπότε δεν χρειάζεται να νιώθετε μόνη αν δυσκολεύεστε. Μιλήστε με τη μαία ή με τον γιατρό σας για να σας δώσουν συμβουλές και υποστήριξη.

Το μικρό στήθος παράγει γάλα

Η ιδέα ότι το μικρό στήθος δεν παράγει γάλα, είναι μια λανθασμένη πληροφορία που κυκλοφορεί μάλιστα από γενιά σε γενιά. Στην πραγματικότητα το μέγεθος του στήθους δεν έχει καθόλου να κάνει με την παραγωγή γάλακτος. Οι μαστοί και οι θηλές κάθε σχήματος και μεγέθους, μπορούν να ικανοποιήσουν ένα πεινασμένο μωράκι.

Τα πλούσια συστατικά του

Το μητρικό γάλα αποτελείται κατά 90% σχεδόν από νερό και περιέχει γύρω στα 200 άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βασικών συστατικών, ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων. Προσαρμόζεται μάλιστα στις ανάγκες του μωρού σας. Δηλαδή στην αρχή το υδαρές «πρώτο γάλα» ξεδιψά άμεσα και μετά αυξάνεται σε περιεκτικότητα το λίπος καθώς ελευθερώνεται το κρεμώδες «παχύ γάλα» που χορταίνει το μωρό.

Στην αρχή πονάει

Οι θηλές σας χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στο πιπίλισμα, γι’ αυτό έχετε στο νου σας ότι μπορεί να πονούν μέχρι να συνηθίσετε το θηλασμό. Αν το μωρό σας έχει πιάσει το στήθος σωστά, δεν πρέπει να πονάτε, γι’ αυτό αν χρειαστεί ζητήστε συμβουλές.

Το ξέρατε ότι…

  • Το μητρικό γάλα διεγείρει το μωρό σας τη μέρα και το χαλαρώνει το βράδυ;
  • Έως και το 75% των γυναικών παράγουν περισσότερο γάλα στο δεξιό μαστό.
  • Η Ρουάντα, η Μαδαγασκάρη και η Κίνα συγκαταλέγονται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που θηλάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου