Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας το Πάσχα;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά μας το Πάσχα;

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι να βάφουμε τα αυγά μας την Μεγάλη Πέμπτη. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα βάφουμε κόκκινα;

Σύμφωνα λοιπόν με την ορθόδοξη παράδοση τα κόκκινα αυγά που βάφουμε το Πάσχα συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που το έδωσε για την σωτηρία του κόσμου.
Η παράδοση λέει ότι, κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός και όλα τα γεγονότα περί της Ανάστασης του Χριστού.

Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, βέβαια, έδειξε απορημένος και λέει στην Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα.
Ξαφνικά τα αυγά έγιναν κόκκινα και ο Καίσαρας έμεινε άναυδος! Κάπως έτσι λοιπόν κατά την παράδοση αυτή, τα αυγά βάφονται κόκκινα.
Το παραπάνω γεγονός καταγράφεται στο Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα. Μέσα στο Ναό του Μοναστηριού μάλιστα και πάνω από το Ιερό Τέμπλο του Ιερού Βήματος, υπάρχει μεγάλη τοιχογραφία όπου παρουσιάζεται η Μαρία η Μαγδαληνή μπροστά στον Τιβέριο Καίσαρα και του χαρίζει ένα κόκκινο αυγό.
Υπάρχει κι άλλη εξήγηση για τα κόκκινα αυγά που λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Μία άλλη εξήγηση, ωστόσο, αναφέρει ότι πρόκειται για εβραϊκό έθιμο που υιοθέτησαν και οι Χριστιανοί.
Τό έθιμο της βαφής των αυγών και του τσουγκρίσματος την ημέρα του Πάσχα είναι σίγουρα καταγραμμένο από τον 13ο αιώνα. Το αναφέρει σε ένα από τα σωζόμενα κείμενά του ο λόγιος μητροπολίτης Ναυπάκτου (1204-1232) Ιωάννης Απόκαυκος.
Κατ'  άλλους το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι… Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής.
Η παράδοση θέλει τα αυγά που βάφονται κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη να διατηρούνται 40 ημέρες εκτός ψυγείου, χωρίς να παρουσιάσουν καμία αλλοίωση! Αν όμως τα «διαβάσει» κι ο παπάς, η παράδοση λέει ότι διατηρούνται για έναν ολόκληρο χρόνο.
Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε (και το έχουμε διαπιστώσει με τα μάτια μας πολλές φορές) ότιδεν χαλάει όλη τη χρονιά!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου