Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Δεν βλέπω τη δημοκρατία της Εκκλησίας


Όταν ακούσει κανείς κηρύγματα και ομιλίες εκκλησιαστικών ηγετών για τη ζωή μέσα στην εκκλησία, χαίρεται η ψυχή του. Εκθειάζουν το δημοκρατικό τρόπο ζωής της Εκκλησίας. Όμως στην πράξη πρόκειται για ένα παραμύθι. Είναι φούμαρα, μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και εξηγούμαι:
Αφού το Ευαγγέλιο λέει ξεκάθαρα ότι ο επίσκοπος πρέπει να εκλέγεται με ψήφο του κλήρου και του λαού του Θεού, γιατί αυτό δεν γίνεται πράξη.
  1. Οι αποτελούντες τη διοίκηση της Εκκλησίας, όπου κι αν ζητήθηκε από το λαό να εκλεγεί μητροπολίτης τον οποίο ήθελε ο λαός της χηρευούσης μητροπόλεως, έγραψαν τις επιθυμίες των πιστών στα παλιά τους τα παπούτσια.
  2. Εκλέγεται συνήθως αυτός τον οποίον προτείνει ο αρχιεπίσκοπος πολλές φορές μάλιστα είναι από τους αρχιμανδρίτες που προσκυνούν την μητροπολιτική ματαιοδοξία στα γραφεία της συνόδου.
  3. Όπου εκλέχτηκε κληρικός καταγόμενος από την χηρεύουσα μητρόπολη έγινε με πολιτική ή άλλη ισχυρή παρέμβαση προς τους εκλέκτορες μητροπολίτες.
  4. Φυσικά δεν είναι καθόλου δημοκρατικό, αλλά καθαρά δικτατορικό δείγμα η χειροτονία επισκόπου παρά την αντίδραση των Χριστιανών οι οποίοι πολλές φορές φωνάζουν «ανάξιος».
  5. Δείγμα αυτοκρατορικής επιβολής είναι η δίκην αλεξιπτωτιστού τοποθέτηση μητροπολίτη σε  μια επαρχία με την οποία δεν τον συνδέει τίποτα απολύτως.
  6. Φυσικά δείγμα αυτοκρατορικής και όχι δημοκρατικής νοοτροπίας είναι η συνήθεια πολλών, μητροπολιτών να φέρνουν τα άνω κάτω (προς το χειρότερο) στην όλη ζωή της μητροπόλεως στην οποία τοποθετούνται.
  7. Τα ίδια ισχύουν για τους διορισμούς και τις απολύσεις των ιερέων, διορίζονται με έγγραφο του μητροπολίτη εν αγνοία και πολλές φορές παρά την διαμαρτυρία των ενοριτών. Απολύονται χωρίς δημοκρατικές και δικονομικές διαδικασίες με επικλήσεις ασχέτων Ι. Κανόνων· και γενικά οι κληρικοί είναι οι μόνοι Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, ούτε με τους νόμους, ούτε με τους Ιερούς Κανόνες. Παραφράζοντας λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου θα έλεγα: «μητροπολίτες εισίν οι νομοθετούντες και δια τούτο κατά απλών κληρικών η εκκλησιαστική νομοθεσία».Και τούτο επειδή οι μητροπολίτες χρησιμοποιούν νόμους και κανόνες ανάλογα με το αν τους βολεύουν σ’ αυτό που θέλουν να κάνουν. Λέγεται μάλιστα ότι ήδη κεκοιμημένος μητροπολίτης με την συμπεριφορά του οδήγησε κληρικό σε αυτοκτονία.
  8. Είναι καιρός οι διορισμοί ιερέων να επανέλθουν στην προ της δικτατορίας του Μεταξά κατάσταση. Να εκλέγονται από τους ενορίτες και να χειροτονούνται (αν είναι λαϊκοί) από τον Μητροπολίτη. Οι δε απολύσεις τους να γίνονται όταν υπάρχουν κανονικά παραπτώματα, μετά από Εκκλησιαστική δίκη που θα γίνεται κατά τους κανόνες της Εκκλησίας, δηλ. ο διάκονος να δικάζεται από τρεις (3) όμορους μητροπολίτες, ο πρεσβύτερος από έξι (6) και ο επίσκοπος από δώδεκα (12).
  9. Άφησα απέξω τα μοναστήρια διότι σύμφωνα με τα παλαιά τυπικά είναι ανεξάρτητες Εκκλησιαστικές Κοινότητες. Αν είναι πάνω από πέντε (5) μοναχοί αυτοδιοικούνται και τότε η αναφορά τους να γίνεται στην Ιερά Σύνοδο και μόνον.
  10. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ένα επίσκοπος (ή πρεσβύτερος), ακόμη και στην περίπτωση που είναι καλός, ή θα έρθει γρήγορα σε προστριβές με το ποίμνιό του αφού δεν το ποίμνιο δεν τον γνωρίζει και δεν τον επέλεξε για πατέρα του ή θα καταναλώσει πάρα πολύ χρόνο για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του ποιμνίου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου