Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Εργαζόμενη μητέρα: Η ισορροπία μεταξύ σπιτιού και εργασίας

Εργαζόμενη μητέρα: η ισορροπία μεταξύ σπίτι και εργασίας
Ένα από τα κλασικότερα ερωτήματα που δέχονται οι ειδικοί από τις νέες εργαζόμενες μητέρες είναι το «Πως μπορώ να ισορροπήσω την επαγγελματική και την οικογενειακή μου ζωή;». Η απάντηση είναι μία και μοναδική: «Με προσεκτική οργάνωση».

Θα διαπιστώσετε ότι προσαρμόζεστε και τροποποιείτε τα σχέδιά σας, καθώς μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε το νέο σας ρόλο και να ισορροπείτε μεταξύ των αναγκών του μωρού σας και των ευθυνών στη δουλειά σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε πολύ χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά μόλις το μωρό σας πάει για ύπνο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε για λίγο με τον σύντροφό σας και να περάσετε μαζί του αυτόν τον πολύτιμο χρόνο. Προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες σας.
Για παράδειγμα, οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να σας φαίνονται λιγότερο σημαντικές, όταν πρέπει να μοιράσετε το χρόνο σας μεταξύ της δουλειάς σας και του μωρού σας. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να κάνετε λιγότερο στρεσογόνες τις δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 Το βράδι
  •  
    Εργαζόμενη μητέρα: η ισορροπία μεταξύ σπίτι και εργασίας
    Ετοιμάστε τα ρούχα του μωρού για την επόμενη ημέρα (και ένα επιπλέον σετ)
  • Ετοιμάστε τα δικά σας ρούχα
  • Ετοιμάστε το φαγητό του μωρού (αν δεν το ετοιμάζει το άτομο που φροντίζει το μωρό)
  • Ετοιμάστε το βραδινό και το πρωινό γεύμα του (αν το ταΐζετε με μπουκάλι)
  • Οργανώστε τις άλλες προμήθειες (πάνες, μωρομάντηλα, κλπ.)
  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, ιδιαίτερα αν το μωρό σας ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
 Το πρωί
  • Πρώτον, κάντε ντους το πρωί (ιδιαίτερα αν πρόκειται να πάτε το παιδί σας στο άτομο που το φροντίζει)
  • Στη συνέχεια ετοιμάστε το μωρό, αφήνοντας τελευταία την αλλαγή της πάνας. Έτσι θα είναι πολύ καθαρό, αμέσως πριν φύγετε.
  • Ντυθείτε τελευταία στιγμή, για να αποφύγετε να έχετε στα ρούχα σας αυτούς τους μικρούς λεκέδες από γάλα.
 Η πολύτιμη βοήθεια του συντρόφου σας
Συζητήστε μαζί του την πιθανότητα να μοιραστείτε όλες τις φροντίδες του μωρού. Μπορεί να φαίνεται ότι οι περισσότερες ευθύνες για την φροντίδα του μωρού πέφτουν επάνω σας ως μητέρα, ακόμα κι αν δουλεύετε κι εσείς κι ο σύντροφός σας. Είναι σημαντικό όμως να συμμετέχει ο σύντροφός σας όπου μπορεί, για παράδειγμα, μπορεί να ετοιμάζει το παιδί το πρωί, να το πηγαίνει ή να το φέρνει από τον παιδικό σταθμό, να το κάνει μπάνιο ή να το βάζει για ύπνο.   
Εργαζόμενη μητέρα: η ισορροπία μεταξύ σπίτι και εργασίας
Ακόμη και η ετοιμασία του δείπνου μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας. Βέβαια, μπορεί όλοι να σας σκέφτονται ως "Σούπερ Μαμά", αλλά οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε βοήθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα "μαγικά" μας.
   πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου