Γενικά όλοι μας γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τη χοληστερίνη. Είναι μια λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας. Οι λιποπρωτείνες που μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο αίμα, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: την LDL και την HDL. Η LDL χοληστερόλη ή αλλιώς “κακή” χοληστερόλη, ενέχει κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η HDL χοληστερόλη ή αλλιώς “καλή” χοληστερόλη, βοηθά αντίστοιχα το καρδιαγγειακό σύστημα.


Εάν λοιπόν στην οικογένειά μας υπάρχει ενήλικας που πάσχει από οικογενή υπερχοληστερολαιμία (κληρονομική πάθηση, με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης από μικρή ηλικία), τότε τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται επίσης από πολύ μικρή ηλικία, για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν εξίσου. Εάν δε αυτό διερευνηθεί νωρίς, θα είναι περισσότερο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της. Οι εξετάσεις αυτές, καλό θα ήταν να γίνονται τουλάχιστον μία φορά, μέχρι την ηλικία των δέκα ετών του παιδιού. Εάν διαπιστωθεί διάγνωση θετική, υπάρχει σίγουρα ένα γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας συστήσει τον αιματολογικό έλεγχο του παιδιού, που πρέπει να κάνετε κάθε δύο χρόνια περίπου.

Οριακά υψηλή θεωρείται στα παιδιά, η LDL χοληστερόλη (κακή) που βρίσκεται πάνω από 110mg/dL και αν ξεπεράσει τα 130mg/dL, είναι υψηλή. Η καλή χοληστερόλη HDL αντίθετα, δεν πρέπει να κατεβαίνει κάτω των 40mg/dL. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι αυτό που ισχύει για όλους μας γενικά είναι, ότι η οριακά υψηλή είναι η μεγαλύτερη των 170mg/dL και υψηλή θεωρείται όταν ξεπερνά τα 200mg/dl.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα παιδί παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα συστήσει ό,τι και στους ενήλικες. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αφορά παιδιά, είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος διατροφής. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε έτοιμα φαγητά απέξω, γλυκά και αλμυρά σνακ, πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Σε περίπτωση δε που ένα παιδί εμφανίζει πάρα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγήσει τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

Επίσης θα πρέπει να εξηγήσετε καθαρά στο παιδί σας τι πρέπει να προσέχει τις ώρες που λείπει από το σπίτι. Είναι προτιμότερο να παίρνει μαζί του σπιτικά σνακ όπως το τοστ, ειδικά κρακεράκια, σπιτικές πίτες και κεικ κλπ. Φυσικά θα πρέπει πάντα να γνωρίζει τι επιτρέπεται να τρώει όταν βρίσκεται έξω με τους φίλους του, όπως ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί, δημητριακά, φρούτα, γιαούρτια.

Σε γενικές γραμμές μάθετε στα παιδιά που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη ότι θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους τα εξής:

  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Ψωμί ολικής άλεσης
  • Φρούτα, λαχανικά
  • Ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά σε σωστές αναλογίες
  • Όσπρια
  • Ψάρια
Επιμείνετε πολύ στο να αποφεύγουν:
  • Πολύ τυρί, βούτυρο
  • Μαγιονέζα και έλαια
  • Συχνή κατανάλωση κρέατος
  • Αρτοσκευάσματα όπως κρουασάν, γλυκά, πίτες, κέικ
  • Πατατάκια, γαριδάκια
  • Fast Food
Πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει η σωματική άσκηση στα παιδιά, όπως ακριβώς και στους ενήλικες. Οι δραστηριότητες στη φύση και ο αθλητισμός, βοηθούν ούτως ή άλλως και προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών και παχυσαρκίας, οδηγώντας έτσι τα παιδιά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
πηγή