Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

5 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς στον ύπνο των μωρών (και πώς να τα διορθώσετε)

5 λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς στον ύπνο των μωρών (και πώς να τα διορθώσετε)Ξαγρυπνάτε για να πιάσετε την τύχη σας στον ύπνο; Ή μήπως το μωρό σας είναι αυτό που ευθύνεται για τα ξάγρυπνα βράδια σας; Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τον ύπνο του μωρού σας.

1. Μην περιμένετε πολλά απ’ την αρχή

Το νανουρίσατε, σβήσατε τα φώτα, αλλά το μωρό σας ακόμη να κοιμηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά που είναι μικρότερα από 12 εβδομάδων δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας. Για την ακρίβεια, οι ορμόνες που ελέγχουν τις συνήθειες του ύπνου μας δεν λειτουργούν μέχρι που γινόμαστε τριών μηνών.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά από τα μικρότερα μωράκια όταν προκύπτει το θέμα του ύπνου – χρειάζεται απλά να ακολουθήσει τις δικές του ανάγκες. Τα μωρά αυτής της ηλικίας είναι επίσης τόσο μικρά που το στομάχι τους δεν μπορεί να κρατήσει πολύ γάλα. Χρειάζονται τακτικά τάισμα και όποτε πεινούν, ξυπνάνε. Μόνο στις 16 περίπου εβδομάδες μπορεί ένα μωρό να κοιμηθεί αρκετά χωρίς να χρειαστεί να το ταΐσετε και μπορείτε και σεις να κοιμηθείτε καλύτερα.
Ακόμη και όταν είναι εννέα μηνών, το 60% των μωρών ξυπνούν τη νύχτα. Είναι φυσιολογικό, λέει η Sarah Ockwell Smith, συγγραφέας του BabyCalm: A Guide For Calmer Babies And Happier Parents. «Θα γλιτώσετε την ταλαιπωρία αν απλά το συνηθίσετε».
Γι’ αυτό, μην έχετε μεγάλες προσδοκίες και να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό να είναι οι γονείς τόσο κουρασμένοι.

2. Μην κάνετε πάρα πολλά

Κάνατε το μωρό σας αλλά η ζωή σας  δεν σταματά εκεί. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θέλετε να δείτε, πράγματα που πρέπει να ψωνίσετε, ρούχα να πλύνετε… Οτιδήποτε καινούριο όμως διεγείρει τα παιδιά που είναι μικρότερα από 12 μηνών. Κάθε χώρος είναι γι’ αυτά γεμάτος διαφορετικές μυρωδιές, διαφορετικούς ήχους και ερεθίσματα, στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί.
Το μυαλουδάκι της δουλεύει υπερωρίες και το αποτέλεσμα είναι πως μπορεί να υπερδιεγερθεί και να κουραστεί πολύ. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πιο δύσκολο για εκείνη να κοιμηθεί, επειδή είναι αναστατωμένη. «Είναι θέμα ισορροπίας», λέει η Siobhan Mulholland, συγγραφέας του Helping Your Baby To Sleep. «Οι ζωές μας είναι πολυάσχολες, αλλά τα παιδιά που είναι μικρότερα από ενός έτους είναι συνήθως ευχαριστημένα σε ένα περιβάλλον που είναι βαρετό και οικείο».
Αν θέλετε να ηρεμήσετε το βράδυ, ο χρυσός κανόνας λέει να μην κάνετε κάτι το καινούριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και να μην εκθέσετε το παιδί σας σε κάποιο άγνωστο νέο ερέθισμα όσο προσπαθείτε να το βάλετε για ύπνο.

3. Μην προτρέχετε

Είστε εξαντλημένοι. Δεν αντέχετε να μπείτε για μπάνιο. Ούτε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Απόψε, ας είναι αυτό το βράδυ, θέλετε να βάλετε το μωρό σας για ύπνο, να κοιμηθεί στην κούνια του… Κι αυτό δε θέλει. Αυτό συμβαίνει επειδή από τις έξι εβδομάδες και μετά, είναι βασικό να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα στον ύπνο.
Δεν έχει σχέση τι περιλαμβάνει η ρουτίνα σας – γάλα, μπάνιο, κρεβάτι, ή μπάνιο, αγκαλιά, νανούρισμα – σημασία έχει να κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε βράδυ. «Αυτό προσφέρει μία ασφάλεια στο μωρό σας και φέρνει ύπνο», λέει η Siobhan. «Ανακουφίζει επίσης και τους γονείς. Δεν χρειάζεται να προτρέξετε – απολαύστε αυτή τη γαλήνια στιγμή με το μικράκι σας». Ακολουθώντας τη ρουτίνα σας, το μωρό σας θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τον ύπνο του. Δεν θα συμβεί άμεσα. Αλλά αν επιμείνετε, θα μπορέσετε να το χαλαρώσετε και να κοιμηθεί.

4. Μην το ξυπνάτε όσο κοιμάται

Το μωρό σας μετά βίας κοιμάται το βράδυ, αλλά είναι κοιμήσικο όλη μέρα. Δεν θα έπρεπε να το εμποδίσετε να κοιμάται τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να κοιμηθεί πιο εύκολα το βράδυ; Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, αφήνοντας το μωρό σας να κοιμηθεί όποτε θέλει, για όσο θέλει, βελτιώνεται τη ρουτίνα του ύπνου του.
«Το μόνο άτομο που γνωρίζει πόσο ύπνο χρειάζεται το μωρό σας είναι το ίδιο», λέει η Sarah. «Αν το ξυπνήσετε, του στερείτε την ανάπαυλα που έχει ανάγκη. Αυτό θα το εξουθενώσει – και αν εξουθενωθεί, θα είναι πολύ πιο γκρινιάρικο και θα δυσκολευτείτε περισσότερο να το βάλετε για ύπνο αργότερα». Διπλό το κακό.
Την επόμενη φορά που το μωρό σας θα κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξαπλώστε και σεις. Δεν είναι ο ύπνος ομορφιάς στον οποίο έχετε συνηθίσει, αλλά λίγος επιπλέον ύπνος κάνει καλό σε όλους.

5. Δεν χρειάζεται να κάνετε απόλυτη ησυχία

Το μωρό σας επιτέλους κοιμήθηκε και σεις προσπαθείτε απελπισμένα να μην το ξυπνήσετε. Περπατάτε στις μύτες των ποδιών σας σε όλο το σπίτι, προσπαθώντας να κάνετε απόλυτη ησυχία. Καλή ιδέα, σωστά; Λάθος! Αν ένας ήχος είναι γνώριμος για το μωρό σας, εκείνο δεν θα ανησυχήσει – θα κοιμηθεί και δεν θα δώσει σημασία. «Αν για παράδειγμα έχει συνηθίσει να ακούει τον μεγαλύτερο αδελφό της να τραγουδάει, θα συνεχίσει να κοιμάται», λέει η Sarah. «Αν έχει συνηθίσει το κλείσιμο της πόρτας και το τρίξιμο από το πάτωμα, οι ήχοι αυτοί δεν θα την ανησυχήσουν. Είναι οι άγνωστοι θόρυβοι αυτοί που θα την ξυπνήσουν». Τρέχα γύρευε.
Αν περάσετε τις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής του στις μύτες των ποδιών σας, το μόνο που θα κάνετε είναι να δημιουργήσετε πρόβλημα στον εαυτό σας στην πορεία. Το καλύτερο πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε τη μέρα σας (ή τη νύχτα σας) όσο κοιμάται το μωρό σας. Όσο πιο γρήγορα σας συνηθίσει, τόσο πιο εύκολα θα πέφτει για ύπνο στο μέλλον. Κι αυτό θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου