Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Οι παλαιοί πολιτικοί πίστευαν στο Θεό

Γεώργιος Καφαντάρης 1873-1946
Το 1924 ανέλαβε την πρωθυπουργία της κυβερνήσεως του ελληνικού κράτους ο Γεώργιος Καφαντάρης, καταγόμενος από την Φραγκίστα Ευρυτανίας. Ο πατέρας μου Στέφανος Σπανομήτσος από το Λημέρι Ευρυτανίας, ήταν φίλος του Καφαντάρη και αποφάσισε να πάει στην Αθήνα να τον συγχαρεί. Έφτασε ένα απόγευμα Σάββατο το βραδάκι και πήγε στο σπίτι του Καφαντάρη στη πλατεία Ρηγίλλης. 

Ο Καφαντάρης ήταν φτωχός και το σπίτι αυτό του το έδωσε ο Παπαστράτος για να μείνει. Εκεί βρήκε την γυναίκα του Καφαντάρη, η οποία τον υποδέχθηκε και κάθισαν στο σαλόνι. 

Του είπε, η κυρά Μαρία: Στέφανε, στο διπλανό δωμάτιο ο Γιώργος έχει υπουργικό συμβούλιο, σε λίγο πρέπει να τελειώσουν. 

Εκείνη τη στιγμή χτύπησε η καμπάνα για εσπερινό στην κοντινή εκκλησία, την άλλη μέρα ήταν Κυριακή. Τη στιγμή αυτή άνοιξε η πόρτα του δωματίου και βγήκε ο Καφαντάρης, χαιρέτησε τον πατέρα μου και του είπε: Στέφανε, σε λίγο τελειώνουμε το υπουργικό συμβούλιο, αλλά βγήκα να πω κάτι στη γυναίκα μου. 

Μαρία, αύριο είπε είναι Κυριακή, χτύπησε η καμπάνα. Έφτιαξες λειτουργιά να την πάμε στην εκκλησία; 

Έφτιαξα Γιώργο μου, είπε η γυναίκα του, και θα αφήσω το Στέφανο για λίγο μόνο του, ώστε να την πάω στην εκκλησία. 

Ο Καφαντάρης είπε στον πατέρα μου: «Στέφανε, πρέπει να ξέρουμε όλοι μας, ότι πάνω από τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι ο Θεός. Εμείς ερχόμαστε και παραδεχόμαστε. Ο Θεός όμως είναι αιώνιος και πρέπει όλοι μας να έχουμε φόβο Θεού». 

Αυτά ο πατέρας μας μας τα έλεγε, από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, μέχρι τα γεράματα του, για να τα έχουμε σαν παράδειγμα στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με τους σημερινούς πολιτικούς;


Αρχιμ. Ιερόθεος Σπανομήτσος Αγίας Ελεούσα, Αιτωλοακαρνανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου