Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

15 Σημαντικές Ανακαλύψεις που έγιναν από Πανέξυπνες Γυναίκες και μας έσωσαν τη Ζωή!

Στο παρελθόν, η μόρφωση ήταν προνόμιο των ανδρών και πρωτοπόροι όπως ο Edison, ο Tesla, και ο Henry Ford άλλαξαν τον κόσμο μας. Όμως οι γυναίκες ανέκαθεν συμπλήρωναν τα κενά και έκαναν πρωτοποριακές εφευρέσεις που ενδεχομένως δε θα αναμένατε να έχουν γίνει από γυναίκες. 

1. Stephanie Kwolek 

Αμέτρητοι άνθρωποι δε θα ήταν ζωντανοί σήμερα χωρίς την εφεύρεση της Stephanie: το Κevlar. Ενώ εργαζόταν στην εταιρεία DuPont, η Stephanie ανακάλυψε ότι οι συνθετικές ίνες ότι θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, σε κράνη, σε λάστιχα αυτοκινήτων, ακόμα και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

2. Margaret Hamilton 

Χωρίς την Margaret Hamilton, η προσσελήνωση της αποστολής Apollo ίσως να είχε μια άλλη εξέλιξη. Δημιούργησε λογισμικό για τους υπολογιστές του Apollo σε ένα διάστημα που δεν υπήρχαν καν λογισμικά. Στη πορεία, βοήθησε στη δημιουργία του λογισμικού που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές μας σήμερα. 

3. Mary Anderson 

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά οι οδηγοί αυτοκινήτων αναγκάζονταν να οδηγούν σχεδόν στα τυφλά, μέχρι που το 1903 η Mary Anderson εφήυρε τους πρώτους υαλοκαθαριστήρες. 

4. Ada Lovelace 

Το μοναδικό νόμιμο παιδί του Λόρδου Μπάιρον, η Ada Lovelace θεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών, χάρη στο έργο της δίπλα στον «πατέρα των υπολογιστών», τον Charles Babbage, στα μέσα του 19ου αιώνα. 

5. Οι προγραμματίστριες του ENIAC 

Ο προγραμματισμός στα πρώτα χρόνια χρωστάει περισσότερα στις γυναίκες από όσο θα πιστεύατε. Ο πρώτος ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο ENIAC, προγραμματίστηκε από μια ομάδα 6 γυναικών: η Fran Bilas, η Betty Jennings, η Ruth Lichterman, η Kay McNulty, η Betty Snyder και η Marlyn Wescoff. 

6. Δρ. Grace Hopper 

Μια άλλη πρωτοπόρος στην πληροφορική, η Δρ. Hopper εργαζόταν στον υπολογιστή του IBM Harvard Mark I, τον πρώτο αυτόματο ψηφιακό υπολογιστή στις ΗΠΑ, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα στη καριέρα της, εφηύρε τον μεταγλωττιστή, που επέτρεψε σε απλές εντολές να μεταφραστούν σε γλώσσα προγραμματισμού. Πήρε το αξίωμα του ναυάρχου στο αμερικάνικο ναυτικό. 

7. Mary Phelps Jacob 

Χάρη στην Mary Phelps Jacob οι γυναίκες σταμάτησαν να φοράνε στενούς κορσέδες. Η ιδέα για το σουτιέν της ήρθε όταν βγήκαν τα οστά φάλαινας του κορσέ την ώρα που φορούσε επίσημο φόρεμα. Έλαβε την πατέντα της το 1914, και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε ανάρπαστο από τις γυναίκες, όταν ο στρατός σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει τις πηγές του μετάλλου, ζήτησε από τις γυναίκες να σταματήσουν να αγοράζουν κορσέδες. Αν και μια άλλη γυναίκα, η Marie Tucek, πατένταρε το πρώτο σουτιέν, το σχέδιο της Mary ήταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως. 

8. Hedy Lamarr 

Ήταν διάσημη ηθοποιός του Hollywood, αλλά κατά τη διάρκεια του Δεύτεροι Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε μια τεράστια συνεισφορά στον πόλεμο και τις μελλοντικές τεχνολογίες. Μαζί με τον συνθέτη George Antheil, η Hedy δημιούργησε ένα τρόπο αλλαγής των ραδιοσυχνοτήτων, έτσι ώστε ο εχθρός να μην αποκωδικοποιεί τα μηνύματα. Η εφεύρεσή τους δεν είχε πραγματική εφαρμογή για δεκαετίες, μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη τεχνολογία. Σήμερα, το «μυστικό τους σύστημα επικοινωνίας» έχει ενσωματωθεί σε Wi-Fi, GPS, και Bluetooth. 



9. Margaret Knight 

Η Βιομηχανική Επανάσταση θα είχε μεγαλύτερες απώλειες σε ζωές, αν δεν υπήρχε η Margaret Knight. Σε ηλικία 12 ετών, ένα ατύχημα με ένα μηχάνημα στο εργοστάσιο του πατέρα της, την οδήγησε να εφηύρει μια νέα συσκευή που δε θα τραυμάτιζε τους εργάτες. Αν και ποτέ δεν πατένταρε την εφεύρεση, συνέχισε και εφηύρε το το μηχάνημα για τις χάρτινες σακούλες, ένα μηχάνημα για να κόβει τις σόλες των παπουτσιών, και πολλά ακόμη. Όταν πέθανε το 1914, είχε 27 πατέντες στο όνομά της και αναφερόταν ως η «γυναίκα Edison». 

10. Katharine Blodgett 

Η Katharine Blodgett κατέρριψε τα όρια για τις γυναίκες επιστήμονες, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε διδακτορικό από το πανεπιστήμιου του Cambridge, και η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που προσέλαβε η General Electric. Ενώ εργαζόταν εκεί, εφηύρε γυαλί που δεν έχει αντανάκλαση, που έχει εφαρμογές σε γυαλιά, φωτογραφικούς φακούς και πολλές οπτικές εφαρμογές. 

11. Mary Somerville 

Η Mary Somerville έκανε δύο σημαντικές συνεισφορές στην επιστήμη: η ικανότητά της να μεταδίδει σύνθετες μαθηματικές ιδέες σε ευρύ κοινό, την κατατάσσει την πρώτη γυναίκα επιστημονική συγγραφέα. Προέβλεψε την ανακάλυψη του πλανήτη Ποσειδώνα και έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινωνίας. 

12. Rosalind Franklin 

Η απίστευτη εργασία της Rosalind ως βιοφυσικός οδήγησε τον Watson και τον Crick να δημιουργήσουν το μοντέλο του διπλού έλικα του DNA, για το οποίο μαζί με τον Maurice Wilkins πήραν βραβείο Νόμπελ. Ο Wilkins έδειξε στον Watson μία από τις απεικονίσει με ακτινογραφία της Rosalind του DNA, και στη συνέχεια ήταν θέμα χρόνου να γίνει το μοντέλο. 

13. Gertrude Elion 

Κάτοχος βραβείου Νόμπελ στην Ιατρική, η Gertrude ανέπτυξε μια σειρά από φάρμακα που καταπολεμούν ασθένειες όπως λευχαιμία, ελονοσία, αυτοάνοσες διαταραχές, ουρική αρθρίτιδα, και έρπη. Ανέπτυξε επίσης το γνωστό φάρμακο AZT για το AIDS και έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από την αμερικάνικη επιστημονική κοινότητα. 

14. Patsy Sherman 

Η Patsy Sherman εφηύρε το θαυματουργό απωθητικό λεκέδων Scotchgard. Η εφεύρεσή του έγινε όμως τυχαία. Ενώ προσπαθούσαν να αναπτύξουν ένα νέο καουτσούκ, ένας βοηθός έριξε ένα μπουκάλι με συνθετικό λάτεξ που η Patsy το δούλευε. Μια ποσότητα έπεσε πάνω στο παπούτσι του βοηθού, και ήταν αδιάβροχο. 

15. Lise Meitner 

Η Αυστριακή φυσικός Lise Meitner ανακάλυψε μαζί με τους συναδέλφους της τη πυρηνική διάσπαση το 1938. Ειρωνικά, η ανακάλυψή τους θα σήμανε το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου με την δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας. Ωστόσο, η πυρηνική τήξη έχει και ειρηνικές εφαρμογές. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σχεδόν το 20% της ενέργειάς τους από πυρηνικούς σταθμούς. Η Lise δεν αναγνωρίστηκε ποτέ για τη συνεισφορά της, και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ατομική βόμβα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου