Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Πώς να ξυπνάτε τα παιδιά το πρωί χωρίς γκρίνια

Το ξυπνητήρι χτυπάει... Σηκώνεστε, πηγαίνετε στο δωμάτιο των παιδιών να τα ξυπνήσετε και η μέρα αρχίζει με περιπέτεια! Εκείνα αρνούνται πεισματικά να σηκωθούν για να ετοιμαστούν για το σχολείο και εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να τα μεταπείσετε. Όμως,, τίποτα δεν είναι αρκετό τελικά. Το αποτέλεσμα; τα παιδιά κλαίνε, φεύγετε αναστατωμένη από το σπίτι και φυσικά, η μέρα σας έχει ήδη πάρει την κάτω βόλτα. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάποιες καινούριες πρακτικές, για να αρχίσει η μέρα σας με όρεξη, και χωρίς γκρίνια! 


Ξυπνήστε τα με ένα τραγούδι! 

Αν χάνετε την ψυχραιμία σας και καταλήγετε να φωνάζετε κάθε πρωί, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα. Γι' αυτό, ένας έξυπνος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να σηκωθούν είναι να τα ξυπνήσετε με μουσική. Βάλτε στο cd player τ' αγαπημένα τους παιδικά τραγούδια ή πάρτε ένα μουσικό κουτί που θα χρησιμοποιείτε ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Μπείτε για λίγο και στη δική τους θέση... Δεν θα προτιμούσατε η μητέρα σας να σας ξυπνήσει μ' αυτό το γλυκό και πρωτότυπο τρόπο; 

Κάντε τα να αισθανθούν υπεύθυνα 

Κάντε μία γενική συζήτηση για το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις υποχρεώσεις μας και εξηγήστε του ότι είναι δική του υποχρέωση να δείχνει συνέπεια και επιμέλεια στο σχολείο. Το επόμενο πρωί, όταν ετοιμάζεται για το μάθημα, πείτε του ότι ένας τρόπος να δείχνει την συνέπειά του είναι να ξυπνάει στην ώρα του και να ετοιμάζεται εγκαίρως έτσι ώστε να μην καθυστερεί στο μάθημα. Έτσι, θα ικανοποιήσει και την δασκάλα του που επιβραβεύει τη συνέπεια των μαθητών της! 

Δελεάστε τους με τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή καρτούν 


Πριν κοιμηθούν, τοποθετήστε κάποια από τα αγαπημένα τους παιχνίδια δίπλα στο κρεβάτι και πείτε τους ότι θα είναι το βραβείο τους σε περίπτωση που ξυπνήσουν στην ώρα τους! Είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουν την επιβράβευση από τις φωνές και τις επιπλήξεις. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι κάθε πρωί ν' ανοίγετε την τηλεόραση στο παιδικό κανάλι με τα καρτούν για λίγη ώρα και μόνο ενώ τα παιδιά τρώνε το πρωινό τους. Τότε, να είστε σίγουρη ότι θα σηκωθούν με τη θέλησή τους! Φυσικά, η πολλή τηλεόραση δεν είναι ευεργετική για τους μικρούς μας φίλους, αλλά όταν υπάρχει μέτρο, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και θετικά! Απλώς, θα χρειαστεί να τους εξηγήσετε τους ότι αυτό είναι εφικτό μόνο εάν σηκώνονται στην ώρα τους, γιατί αλλιώς δεν θα έχουν τον χρόνο να δουν τους αγαπημένους τους ήρωες ενώ ετοιμάζονται βιαστικά για το σχολείο. Ακόμα, καλό θα είναι να είστε σαφής και να τονίσετε ότι η τηλεόραση θα ανοίγει για περιορισμένο χρόνο, μέχρι να τελειώσουν το πρωινό τους. 

Ζητήστε τη βοήθεια των... μικρών σας φίλων 

Η σχέση των παιδιών με τα ζώα είναι ιδιαίτερη. Γι' αυτό, αν έχετε κατοικίδιο, επιστρατεύεστε το... στις υπηρεσίες σας! Να είστε σίγουρη ότι τα παιδιά θα σηκωθούν αδιαμαρτύρητα, αν τα ξυπνήσει ο αγαπημένος τους φίλος! 

Ξυπνήστε τα ένα τέταρτο νωρίτερα 

Αν τα παιδιά σας γενικά είναι... της τελευταίας στιγμής, φροντίστε να τα ξυπνήσετε ένα τέταρτο νωρίτερα. Έτσι, θα έχουν περισσότερο χρόνο να πλυθούν, να ντυθούν και να φάνε το πρωινό τους, χωρίς να βιάζονται ούτε εκείνα ούτε εσείς. Μπορεί να χάνουν ένα τέταρτο από τον ύπνο τους, αλλά αυτός ο χρόνος είναι σημαντικός για να κάνετε όλες τις απαραίτητες ετοιμασίες άνετα και όχι με την ψυχή στο στόμα! Σταδιακά, θα το συνηθίσουν και ενδεχομένως αυτή η χρονική άνεση να καταλήξει να τους αρέσει! 

 

Ψιθυρίστε τους 

Αντί να τους φωνάξετε δυνατά από την πόρτα, προτιμήστε να τα πλησιάσετε, να τα χαϊδέψετε και να τους ψιθυρίσετε γλυκά στο αυτί ότι ήρθε η ώρα να σηκωθούν. Αυτή η γλυκιά και στοργική προσέγγιση είναι πολύ πιθανό να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα! 

Κάντε το ξύπνημα παιχνίδι! 

Ευκαιρία να τους μάθετε να λειτουργούν σαν ομάδα, με το να μετατρέψετε την όλη διαδικασία σε παιχνίδι. Βάλτε το ένα παιδί να ξυπνάει το άλλο, αν τυχόν δυσκολεύεται. Για κάθε μέρα που θα σηκώνονται μαζί στην ώρα τους, θα τους δίνετε και ένα αστεράκι. Όταν συμπληρώσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό, μπορείτε, για παράδειγμα, να τους φτιάξετε το αγαπημένο τους γλυκό. Έτσι, τ' αδέλφια θα συντονιστούν και η «δουλειά» σας θα γίνει ευκολότερη! 

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να έχετε τα ρούχα και το κολατσιό των παιδιών οργανωμένα και έτοιμα από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να μην ξυπνάτε το πρωί με άγχος για να τα προλάβετε όλα! ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου