Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Πώς ωφελείται το παιδί από τις τέχνεςΌλα τα παιδάκια απολαμβάνουν να ζωγραφίζουν, να κάνουν κατασκευές και άλλα παρόμοια που εντάσσονται στο ευρύ κάδρο των τεχνών. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πόσο και σε ποιους τομείς ωφελούνται από την ενασχόλησή τους με αυτές;


  • Το πρώτο και προφανές είναι ότι αισθάνονται ελεύθερα να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει. Όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν υπάρχει παιδί που να μην του αρέσει να ζωγραφίζει, να ακούει μουσική και άλλα παρόμοια.
  • Μέσα από την ενασχόληση με τις τέχνες, αναπτύσσεται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου του και καλλιεργούνται δεξιότητες όπως οι λεπτές κινήσεις, η φαντασία και η δημιουργικότητα.
  • Στα οφέλη δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την εκτόνωση που νιώθει το παιδί όταν ασχολείται με κάποια τέχνη. Και όταν λέμε εκτόνωση δεν αναφερόμαστε μόνο σε άσχημες σκέψεις αλλά και σε αποτύπωση της χαράς του.
  • Από τη στιγμή που το παιδί καταπιάνεται με κάτι που του αρέσει, νομοτελειακά είναι περισσότερο συγκεντρωμένο σε αυτό συγκριτικά με κάτι άλλο που δεν είναι της αρεσκείας του. Έχοντας λοιπόν τη δυνατότητα να μην αποσπάται από ερεθίσματα του περιβάλλοντος, σταδιακά θα το κάνει και σε άλλες δραστηριότητες της ζωής του
  • Επιπλέον, μέσα από τις τέχνες εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και έρχεται σε επαφή με τα χρώματα ύστερα από δική του επιθυμία. Πώς γίνεται αυτό πρακτικά; Μα φυσικά θα σας ρωτήσει να του πείτε πώς ονομάζεται κάτι που βλέπει σε ένα βιβλίο ή ένα χρώμα που το εντυπωσιάζει.
  • Από την πιο απλή μορφή τέχνης μέχρι την πιο σύνθετη, το παιδί μαθαίνει να δείχνει υπομονή κι επιμονή μέχρι να τελειοποιήσει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο. Θα διδαχθεί λοιπόν έμμεσα πως θα πρέπει να κοπιάσει για να μάθει κάτι καινούριο και μάλιστα με τη θέλησή του! Και βέβαια προοδεύοντας, θα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση και πίστη στις δυνατότητές του.
  • Η κατ' επιλογή ενασχόληση με τις τέχνες δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να ξεχωρίσει μεταξύ των συνομηλίκων του, επειδή ακριβώς ασχολείται με κάτι διαφορετικό. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να είναι το κίνητρό του, αλλά κάτι που θα έρθει από μόνο του.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της ενασχόλησης του παιδιού σας με κάποια τέχνη. Στην πορεία θα διαπιστώσετε πολλά περισσότερα και θα καταλήξετε ότι, το δίχως άλλο, πρόκειται για έναν άκρως παραγωγικό τρόπο ψυχαγωγίας του μικρού σας!


Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου