Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Όσα θέλω να ξέρει η κόρη μου όταν βγει στον πραγματικό κόσμο


Αυτή τη στιγμή, το κορίτσι μου κάθεται στο μικρό ροζ καρεκλάκι του ΙΚΕΑ και ντύνει μία Barbie. Είναι τόσο ήρεμη και συγκεντρωμένη –δείχνει να νιώθει γαλήνη, ασφάλεια, ευτυχία. Αυτή τη στιγμή το κορίτσι μου ξέρει πως όλα είναι εντάξει. Η μαμά είναι κοντά, ο μπαμπάς λίγο παραδίπλα, η αδερφή της κοιμάται και έχει ακόμα άλλες τρεις Barbie να ντύσει για να πάνε βόλτα με το τζιπ του Κεν.
Αυτή τη στιγμή το κορίτσι μου δεν ξέρει ότι ο Κεν μπορεί να έχει πιει και να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Ούτε ότι η Barbie μπορεί μια μέρα να χάσει την δουλειά της στο ζαχαροπλαστείο που δουλεύει και να βρεθεί σε απόγνωση για το πώς θα μεγαλώσει τα μωρά της. Αυτή τη στιγμή το κορίτσι μου ξέρει ότι ο κόσμος είναι όμορφος και καλός –δεν ξέρει, όμως, ότι έξω από αυτό το σπίτι, και κάτω από τον ίδιο φωτεινό ήλιο, ένα αγόρι χτυπάει ένα κορίτσι, κάποιοι εργοδότες βασανίζουν τους υφισταμένους τους και κάποιες «φίλες» αλληλοπροδίδονται.
Χαίρομαι αφάνταστα που το κορίτσι μου δεν τα ξέρει ακόμα όλα αυτά –που ζει τα ανέμελα παιδικά χρόνια που αξίζουν σε κάθε παιδί. Είναι, όμως, τόσα πολλά αυτά που θέλω κάποια στιγμή να της πω, για να την προετοιμάσω κάπως για τον έξω κόσμο:

Να λες «όχι» όταν δεν θες κάτι

Δυνατά και ξεκάθαρα. Με το στόμα σου, το βλέμμα σου και ολόκληρο το σώμα σου. Να το λες όταν σου ζητούν να κάνεις κάτι με το οποίο δεν αισθάνεσαι άνετα ή που σου φαίνεται άδικο και λάθος. Να το λες όταν κάποιος προσπαθεί να σε χειριστεί για να σε φέρει στα μέτρα του. Να το λες όταν κάποιος σε ακουμπά με τρόπο που σε ενοχλεί. Και να βεβαιώνεσαι ότι αυτός στον οποίον το λες σε έχει ακούσει καλά.

Να καταλαβαίνεις πότε κάποιος σε «θέλει» και πότε σε «αγαπάει»

Το να σε θέλει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε αγαπάει. Μπορεί να σε ποθεί τόσο που να σε κάνει να πιστεύεις ότι πραγματικά σε εκτιμά και σε σέβεται, όμως μερικές φορές αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Όταν θα σε αγαπήσουν πραγματικά, θα το καταλάβεις. Όπως και όταν δεν θα σε αγαπήσουν. Μην περνάς, λοιπόν, τα βράδια σου με αγόρια που δεν θέλουν να είσαι εκεί το πρωί.

Είσαι όμορφη –μην δεχτείς ποτέ το αντίθετο


Κόσμος που σε ξέρει ή που δεν σε ξέρει, φίλοι, γνωστοί, τα περιοδικά, θα σου πουν ότι το δέρμα σου πρέπει να είναι αψεγάδιαστο, πως οφείλεις να φοράς μακιγιάζ όταν βγαίνεις έξω και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα πόδια σου για να θεωρείσαι σέξι. Κλείσε ερμητικά τα αυτιά σου σε όλες αυτές τις ανοησίες -εν ανάγκη κλείσε αυτούς τους ανθρώπους έξω από τη ζωή σου- και κοιτάξου στον καθρέφτη: Είσαι όμορφη. Τα παραπάνω σου κιλά είναι όμορφα, το μικρό σου στήθος είναι όμορφο, τα γυαλιά σου είναι όμορφα… πάνω από όλα, όμως, είναι όμορφο το «μέσα» σου. Όποιος ενδιαφέρεται θα το δει. Α! Και για να γίνεσαι ακόμα πιο όμορφη, μην ξεχνάς να χαμογελάς.

Το πώς σου φέρονται οι άλλοι είναι δική σου ευθύνη

Στα δικά μου μάτια είσαι ένας φανταστικός άνθρωπος. Το ίδιο, όμως, θέλω να πιστεύεις και εσύ για εσένα. Μην περιμένεις να στο πουν οι άλλοι για να το καταλάβεις. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα στο περισσότεροι από 2-3 άνθρωποι στη ζωή σου. Επίσης, μην περιμένεις ότι όλοι θα σε σέβονται και θα σου φέρονται με ευγένεια αν εσύ δεν το κερδίσεις ή δεν το επιβάλλεις.

Κάποιοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σε «σπάσουν»

Μπορεί να είναι «φίλες» που γνώρισες στο Πανεπιστήμιο, μπορεί να είναι ο προϊστάμενός σου στη μελλοντική σου δουλειά. Αγνόησέ τους. Χαμογέλασέ τους. Λυπήσου τους.

Το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις


Το έχουν πει επιστήμονες του Harvard χρόνια τώρα –στο επιβεβαιώνω και εγώ. Τίποτα (μα τίποτα!) στον κόσμο δεν θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη από τον πρώτο σου αληθινό έρωτα (και τους επόμενους, για να είμαι ειλικρινής), από την αγάπη την δική μου και του μπαμπά, από την σχέση σου με την αδερφή σου, από την φιλία σου με την κολλητή σου, και από τις σχέσεις που θα αναπτύξεις με συμμαθητές, φίλους και συναδέλφους, οι οποίοι θα σε εκτιμήσουν και θα σε αγαπήσουν γι’αυτό που είσαι. Οι όμορφες στιγμές με αυτούς τους ανθρώπους δεν συγκρίνονται με κανένα πτυχίο, κανένα αυτοκίνητο, κανένα σπίτι και καμία δουλειά. Και οι δύσκολες στιγμές με αυτούς τους ανθρώπους περνάνε πιο γρήγορα.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν

Η αξία σου δεν μετριέται σύμφωνα με την αξία των άλλων, με το αν είναι σε καλύτερη ή χειρότερη θέση από εσένα. Συγκρίνοντας τον εαυτό σου με τους άλλους, με το πόσα έχουν ή πόσα μπορούν, θα σε κάνει δυστυχισμένη. Να μετράς αυτά που εσύ έχεις και που μπορείς. Σημασία έχουν οι δικές σου μοναδικές δυνάμεις και ικανότητες.

Μην υποτιμάς τη δύναμη του στρες και του ύπνου

Το πρώτο σκοτώνει το δεύτερο σώζει. Απόφυγε το στρες όσο μπορείς –πολλές καταστάσεις και πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να σε φορτώσουν με αυτό, προκειμένου να το διώξουν από πάνω τους. Ύψωσε τα τείχη σου και… πέσε νωρίς για ύπνο. Το ξεκούραστο μυαλό και σώμα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Απόλαυσε τις μικρές χαρές

Μη μου μοιάσεις σε αυτό: Άναψε τα καινούργια αρωματικά κεριά, βάλε τα καλά σεντόνια στο κρεβάτι σου, άνοιξε ένα ακριβό μπουκάλι κρασί, ακόμα κι αν είσαι μόνη σου. Η ζωή είναι δύσκολη –απόλαυσε τις μικρές χαρές της χωρίς να καταπιέζεσαι.

Ό,τι κι αν περνάς, το πιθανότερο είναι ότι το έχω περάσει κι εγώ

Εύχομαι από την καρδιά μου να μην χρειαστεί ποτέ να βιώσεις μεγάλες ερωτικές απογοητεύσεις, προβλήματα υγείας, ανεργία ή σοβαρά προβλήματα στην εργασία σου. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιο από όλα αυτά μπει εμπόδιο στον δρόμο σου… ρώτα με. Ζήτα τη γνώμη μου. Ακόμα κι αν είναι κάτι για το οποίο ντρέπεσαι, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Είμαι εδώ για εσένα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου