Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τα κρεμμύδια και τα καθαριστικά πυροδοτούν την ημικρανία

Τα κρεμμύδια και τα καθαριστικά πυροδοτούν την ημικρανία


Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως συγκεκριμένες μυρωδιές μπορεί να ευθύνονται για τον επίμονο πονοκέφαλο και την ημικρανία.

Περίπου το 15% του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από συχνές ημικρανίες. Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη ναυτία και την ευαισθησία στο φως. Η βασική αιτία εκδήλωσης της ημικρανίας είναι η εναλλαγή στη σύσταση των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον εγκέφαλο.


Έρευνες δείχνουν ότι στο 75,9% των περιπτώσεων η ημικρανία οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο παράγοντα, όπως το στρες, οι ορμονικές διαταραχές, η αλλαγή του καιρού, η κακή διατροφή ή το έντονο φως.

Ωστόσο, περισσότερο από το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες δηλώνει πως παρουσιάζει ευαισθησία σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως οσμοφοβία.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις οσμές, αναφέρει η νέα μελέτη από το Ίδρυμα Ερευνών και Θεραπείας για την Όσφρηση και τη Γεύση στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως το κρεμμύδι, τα καθαριστικά και οι λιπαρές τροφές είναι μερικές μόνο από τις μυρωδιές που μπορεί να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όσφρηση αλλά και τα συναισθήματα.

Αντίθετα, κλινικές δοκιμές έδειξαν πως άλλες μυρωδιές όπως η μέντα καταπραΰνουν τα συμπτώματα και απαλλάσσουν από τον πονοκέφαλο.
ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου