Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πόσο έξυπνη μαμά είστε; Διαβάστε τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης που πρέπει να έχουν οι μαμάδες

Πόσο έξυπνη μαμά είστε; Διαβάστε τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης που πρέπει να έχουν οι μαμάδες

Η υψηλή νοημοσύνη δεν αποτελεί ασφαλή δείκτη κοινωνικής επιτυχίας. Πολύ συχνά άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν τα καταφέρνουν στη ζωή τους ή δε  διακρίνονται κοινωνικά. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι έχετε πολλά πτυχία και είστε μια επιτυχημένη επαγγελματίας δε σημαίνει ότι μπορείτε λόγω εξυπνάδας να είστε και επιτυχημένη μαμά.
Αυτό ισχύει καθώς ο παράγοντας που καθιστά επιτυχημένο έναν άνθρωπο δεν είναι η απλή νοημοσύνη αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη, ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως υπομονή, επιμονή, δυνατότητα προσαρμογής, αισιοδοξία, ελπίδα κ.α.

Διαβάστε μερικά από τα χαρακτηριστικά της έξυπνης μαμάς.

Έξυπνη είναι η μαμά  που έχει πίστη στις δυνάμεις της

Η έξυπνη μαμά δεν ετεροκαθορίζεται, δηλαδή δεν κατευθύνεται από τους άλλους σε θέματα της ανατροφής και της διαπαιδαγώγησης  των παιδιών της.  Είναι συνειδητοποιημένη, συγκροτημένη και δεν παρεκκλίνει από το στόχο της, που είναι να μεγαλώνει υγιή ψυχικά και σωματικά παιδιά. Έχει και αυτή βέβαια, στιγμές αδυναμίας όμως φροντίζει να μη χάνει τη πίστη της στις δυνάμεις της. Σέβεται την άποψη των μεγαλυτέρων γυναικών (μαμάς, πεθεράς) αλλά πρώτα ελέγχει, εάν η απόφασή της την εκφράζει. Πιστεύει σε εκείνη, στο ένστικτό της και εκπέμπει εμπιστοσύνη στους υπόλοιπους. Μια έξυπνη μαμά δεν είναι αλάνθαστη, ούτε τέλεια, αλλά ξέρει ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις να αναζητά το καλύτερο και να μην το παρατά ποτέ.



 Η έξυπνη μαμά θα κάνει ένα βήμα πίσω

Η μαμά που υποχωρεί δε σημαίνει ότι είναι αδύναμη μαμά. Το να υπολογίζει τις ανάγκες των παιδιών της δε σημαίνει ότι τα μεγαλώνει χωρίς όρια και κανόνες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την οριοθέτηση των κανόνων για να νιώθουν ασφαλή αλλά οι κανόνες στην οικογένεια υπάρχουν και για να τους υπερβαίνουμε, όταν η περίσταση το απαιτεί.  Είναι όμως θέμα «εξυπνάδας», συναισθηματικής νοημοσύνης η ερμηνεία τη περίστασης.


Έξυπνη είναι μαμά που θαυμάζει τον μπαμπά των παιδιών της και το λέει

Είναι σίγουρη  για τον εαυτό της και για την προσφορά της στην οικογένεια και δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει και τον δευτεραγωνιστικό ρόλο κάποιες φορές στην ανατροφή των παιδιών της. Υποστηρίζει κάποιες από τις ιδέες του συντρόφου της και δεν αισθάνεται ανταγωνιστικά απέναντί του, λέγοντας ότι αυτή είναι καλύτερη στην επιβολή της τάξης ή ταΐζει καλύτερα τα παιδιά ή ότι ο άντρας της δεν είναι ικανός να διασκεδάσει τα παιδιά ή να τους φτιάξει ένα πρόχειρο γεύμα.


Έξυπνη μαμά  είναι η μαμά που έχει χιούμορ

Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας και οι μαμάδες που  έχουν χιούμορ στη ζωή τους είναι ευτυχισμένες. Αν τα  παιδιά τους τις θαυμάζουν και τις θεωρούν ενδιαφέρουσες  είναι γιατί στο παιχνίδι γίνονται και αυτές παιδιά. Μπορούν με τις ατάκες τους και το «τσαλάκωμα της γονεικής εικόνας»  να σκορπίσουν γέλια και φωνές χαράς μέσα  στο σπίτι.

Έξυπνη είναι η μαμά  που έχει πολλά ενδιαφέροντα
Ναι μια μαμά πρέπει να έχει πολλές ασχολίες προκειμένου να τροφοδοτείται από τις δράσεις της και να σκέφτεται πιο καθαρά  για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Οι πολλές ασχολίες της ενεργοποιούν την κοινωνικότητα και της προσφέρουν ευκαιρίες για συζητήσεις και προβληματισμούς με άλλους ανθρώπους , που θα λειτουργήσουν ανανεωτικά στη σκέψη της .



Έξυπνη είναι η μαμά που θαυμάζει τις άλλες μαμάδες

Η κάθε μαμά θεωρεί πως αυτό που κάνει είναι η τέλεια εκδοχή της διαπαιδαγώγησης  και δεν υπάρχει τίποτα άλλο περισσότερο βελτιωτικό. Η έξυπνη μαμά ξέρει πως έχει και αυτή μια δόση υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της και ο ,τι κάνει για την οικογένειά της φαντάζει στο μυαλό της το τέλειο και η μεγαλύτερη ένδειξη αυτοθυσίας. Υπάρχουν πολλές μαμάδες που καθημερινά κάνουν απλά πράγματα που είναι εξίσου σημαντικά όπως αυτά που κάνει η ίδια.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου