Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κρήτη: Βρέθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Μύρωνα [εικόνες-βίντεο]

Τμήματα από τα ιερά λείψανα του Αγίου Μύρωνα από την Κρήτη βρέθηκαν στις 12 Μαΐου 2014 στο φερώνυμο ναό στο χωριό Άγιος Μύρωνας. Πρόκειται για τμήματα οστών πάνω από 200 στον αριθμό που ήταν θαμμένα μέσα στην Εκκλησία. 
 
Τα οστά είναι 16 αιώνων καθώς ο Άγιος φέρεται να έζησε μεταξύ 300 και 400 μ.Χ. Η περιοχή είναι συνδεδεμένη με την αρχαία Ραύκο ενώ η ανακομιδή των λειψάνων που έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου και κατόπιν αποφάσεως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
 
Η αποκάλυψη των οστών έγινε καθώς υπήρξαν αναφορές από πιστούς και ιερείς για όνειρα και σημάδια. Στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα εκτεθούν σε προσκύνημα.
 
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.
 
Ειδικοί απομάκρυναν τη μαρμάρινη πλάκα και λίγη ώρα αργότερα βίωναν μοναδικές στιγμές. Έκαναν τον σταυρό τους και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα.
 
Όπως υποστηρίζεται, πιστοί είδαν όνειρο τον Άγιο Μύρωνα, ο οποίος τους ζητούσε να βγει από τον τάφο του, ενώ κάποιες άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι ο τότε εφημέριος τους υπέδειξε το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου, μέσα στον τάφο.
 
Η ζωή και το έργο του είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του αγίου και προς τιμήν του μετονομάστηκε αργότερα σε Άγιο Μύρωνα.
 
Η κοίμηση του Αγίου τοποθετείται περί το 350 μ.Χ.
 
«Εδώ και ένα χρόνο, ο Άγιος Μύρωνας ζητούσε να βγει από τον τάφο του. Δημότες ονειρεύτηκαν τον Άγιο, αλλά και τον τότε εφημέριο Εμμανουήλ Παπαδάκη περί το 1860, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τα λείψανα σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον τάφο.
 
Ενημερωθήκαμε από τους δημότες και όταν διαπιστώσαμε ότι δεν είναι μια πλάνη, ειδοποιήσαμε τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος έδωσε την έγκριση του, ενώ απόφαση ελήφθη και από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Είχαμε μεγάλη αγωνία», δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Μύρωνα, πατήρ Νικόλαος Κριτσωτάκης.
 
Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος, λόγω του ότι ο τάφος του Αγίου είχε συληθεί τρεις φορές επί τουρκοκρατίας, τα ιερά λείψανα δεν βρέθηκαν ακέραια. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 207 τμήματα, τα οποία καθαρίστηκαν και πήραν το κιτρινωπό χρώμα, όπως ακριβώς είναι τα λείψανα των αγίων.
 
 
 




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου