Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το παιδί μου παρακολουθεί πολλές ώρες τηλεόραση.Τι να κάνω;


Έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ένα παιδί μέχρι τα 18 του χρόνια έχει παρακολουθήσει 80.000 φόνους και 100.000 βίαιες σκηνές μέσα από διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα.


Οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ευοίωνοι, εάν σκεφτεί κανείς ότι πλέον το παιδί παίζει και πολλά βίαια παιχνίδια που η καταλληλότητά τους δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους γονείς ίσως από άγνοια και ελλιπή ενημέρωση. Στην κοινωνικοποίηση του παιδιού είναι πλεόν πρωταγωνιστές και η τηλεόραση, τα social media και το internet.

Πολλοί γονείς ενοχλούνται που το παιδί τους βλέπει τόσες ώρες τηλεόραση παθητικά χωρίς να εμπλέκεται σε κάποια δραστηριότητα. Υπάρχουν τσακωμοί και επικρίσεις αλλά θα ήθελα πρώτα να δούμε το θέμα από μια πιο αντικειμενική γωνιά….Σκεφτείτε λοιπόν εσείς τα εξής: πόσες φορές έχετε ανοιχτή την τηλεόραση χωρίς να βλέπετε; Πόσες τηλεοράσεις έχετε στο σπίτι σας; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν πάτε στο σαλόνι σας;
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο γονέας παίζει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς ακόμη και των συνηθειών του παιδιού μας. Όπως σε όλα, λοιπόν, έτσι και εδώ πρέπει να αλλάξετε την δική σας στάση εάν θέλετε να δείτε σταδιακά κάποια αλλαγή.

Το παιδί μπορεί να βλέπει τηλεόραση επειδή:
1. Κανείς δεν του δίνει την πρέπουσα σημασία στο σπίτι
2. Θέλει να ξεχαστεί από κάτι που το απασχολεί.
3. Έτσι έχει μάθει και απλά το συνεχίζει.
4. Έτσι νιώθει ότι ανήκει κάπου, καθώς την επόμενη ημέρα θα κουβεντιάσει με τους φίλους του για κάτι που ίσως βλέπουν όλοι πχ. Survivor ή the voice.


Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας χωρίς τηλεόραση.
2. Δείτε όλοι μαζί κάτι επιμορφωτικό ή μια ταινία με μηνύματα και κουβεντιάστε το κατόπιν. 
3. Ορίστε τους χρόνους που θα βλέπει τηλεόραση το παιδί από μικρή ηλικία.
4. Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως baby sitter ή συντροφιά για το παιδί, κάτι που πολλοί γονείς κάνουν αλλά καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτό.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου