Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η απελευθέρωση μιας συγχώρεσης


Η διαδικασία της συγχώρεσης δεν θεωρείται εύκολη, γι αυτό οι περισσότεροι έχουν χαθεί γιατί έχουν επιλέξει το μίσος. Η συγχώρεση είναι μια πάλη ανάμεσα σε ζωώδη συναισθήματα που δίνει ένας άνθρωπος που έχει υπάρξει θύμα. Τα νεύρα, ο θυμός και γενικότερα όλα τα αρνητικά συναισθήματα που εμφανίζονται σε μια προδοσία, θέλει θάρρος για να τα δαμάσει κάποιος. Όμως αν όλοι επέλεγαν την συγχώρεση ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να υπήρχε μεγαλύτερη αγάπη στον κόσμο. 

Κατανόηση 

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της συγχώρεσης, πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να καταλάβετε τη θέση ή την άποψη αυτού του ατόμου. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε με αυτό, απλά πρέπει να καταλάβετε. Πρέπει να μπείτε στη θέση του άλλου για μια στιγμή. Αυτή δεν είναι μια εύκολη κίνηση γιατί δεν έχετε τα χαρακτηριστικά, το υπόβαθρο, ούτε την προηγούμενη προετοιμασία τους. Δεν βιώσατε αυτό που σας έκαναν, όμως, μπείτε στην διαδικασία να καταλάβετε τι σκέφτονταν όταν το είπαν ή όταν έκαναν πράγματα που σας έβλαψαν. Αυτό θα σας κατευνάσει και θα σας βοηθήσει να δείτε και τα συναισθήματα των άλλων. 

Συμπόνια 

Μαζί με την κατανόηση, πρέπει να μάθετε να αναπτύξετε και την συμπόνια για να καταφέρετε να συγχωρήσετε κάποιον άλλο. Η συμπόνια είναι η ανησυχία για τα δεινά και τις κακοτυχίες των άλλων. Η συγχώρεση απαιτεί την ειλικρινή σας συμπόνια για τη συμπεριφορά του ατόμου που σας έβλαψε και την επιθυμία σας να βοηθήσετε. 

Ξεχνάτε το παρελθόν 

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της συγχώρεσης είναι ότι σας απελευθερώνει από τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος. Κάνοντας μια τέτοια κίνηση ως θύμα, ελευθερώνεστε από το δικό σας πόνο. Η καθαρή πράξη της συγχώρεσης επαναφέρει τη συναισθηματική σας κατάσταση. Δεν χρειάζεται πλέον να κουβαλάτε μια οδυνηρή ανάμνηση. 


Ηρεμία 

Όταν αισθάνεστε συμπόνια και αρχίζετε να συγχωρείτε κάποιον, ανακουφίζεστε και ξαφνικά ηρεμείτε. Ο καρδιακός σας ρυθμός μειώνεται και απελευθερώνετε την ορμόνη δέσμευσης οξυτοκίνης. 

Η συγχώρεση έχει θετικά οφέλη για την υγεία που περιλαμβάνουν: 
  • Λιγότερο άγχος και εχθρότητα 
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση 
  • Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης 
  • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα 
  • Βελτιωμένη υγεία της καρδιάς 

Εσωτερική δύναμη 

Η ικανότητα να συγχωρείτε κάποιον που σας έχει βλάψει είναι μια πολύ ισχυρή ποιότητα. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη, κατανόηση και συμπόνια. Απαιτεί επίσης χρόνο και υπομονή. Αυτές οι ιδιότητες βασίζονται στη δύναμη του χαρακτήρα σας και σας βοηθούν να συνειδητοποιήσετε ότι και εσείς είστε άνθρωποι και έχετε ελαττώματα. Αναγνωρίζοντας τα δικά σας μειονεκτήματα, αναπτύσσετε μεγάλη αυτοεκτίμηση και την ικανότητα να βλέπετε ισότιμους. 

Ευτυχία 

Η συγχώρεση είναι το κλειδί για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις και να βελτιστοποιήσετε την ευημερία σας. Σας απαλλάσσει και σας επιτρέπει να απολαμβάνετε και να επεκτείνετε την ευτυχία σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου